Internet de mare viteză și tehnologii digitale pentru școlile din Moldova (FOTO)

Accesul la internet de mare viteză în clasele de studiu, dar și integrarea tehnologiilor digitale în școlile din Republica Moldova sunt esențiale pentru continuitatea și eficiența procesului de studii actual, dar și pentru dezvoltarea pe termen lung a unor profesioniști competitivi. De aceea, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Proiectul de Competitivitate din Moldova, Proiectul TEKWILL, dar și companiile „Starnet”, „Moldtelecom”, „Orange Moldova” și „Moldcell” au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru susținerea conectivității la internet în școli și utilizarea tehnologiilor digitale în educație, scrie agora.md.

Memorandumul a fost semnat de către toți partenerii, fiecare dintre aceștia asumându-și partea sa de contribuție în cadrul acestui proiect. Parteneriatul vine în contextul în care, pandemia de COVID-19 a reconfirmat necesitatea digitalizării pentru facilitarea accesului la educație și îmbunătățirea procesului și a calității studiilor.

Obiectivele principale ale acestui parteneriat public-privat sunt: 

  • încurajarea dezvoltării unui ecosistem de educație digitală performant;
  • susținerea școlilor din Republica Moldova, privind accesul la internet, echipamente digitale și  platforme de e-learning;
  • îmbunătățirea abilităților digitale ale profesorilor și elevilor, precum și utilizarea tehnologiilor pentru îmbunătățirea proceselor în educație.

Lilia Pogolșa, ministra Educației, Culturii și Cercetării: „Să dezvoltăm competențele digitale, să putem preda conținuturile didactice altfel a fost scopul nostru, pentru care am mobilizat toți actorii, în perioada pandemiei, pentru a asigura calitatea în educație. Partenerii noștri ne-au susținut și au răspuns la nevoile sistemului, pentru ca copiii din RM să aibă posibilitate să-și continue studiile și le suntem recunoscători. Sper ca prin tot ce va aduce acest memorandum, să ne bucurăm și să ne mândrim cu toții de rezultatele vizibile în educație.”

 

„Obiectivul nostru, este să ne unim forțele și să oferim tot ce ne stă la îndemână și tot ce putem face noi pentru a asigura digitalizarea educației pentru ca generațiile viitoare să fie competitivi și de succes.”

Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova

Ce prevede Memorandumul?

Partenerii publici, privați și de dezvoltare, își vor valorifica propriile resurse și inițiative în desfășurare printr-un efort comun și coordonat de a sprijini dezvoltarea educației digitale a Moldovei, de a obține un impact sistemic, care va avea durabilitate și eficacitate.

Doina Nistor, directoare al Proiectului de Competitivitate din Moldova: „Dezvoltarea abilităților digitale ale tinerilor este esențială pentru ca să avem o dezvoltare economică și socială pe măsură. Avem nevoie să resetăm educația pentru era digitală. Transformarea digitală a educație o putem face doar împreună prin eforturile conjugate ale instituțiilor statului, ale companiilor private și ale donatorilor. Acest memorandum este de fapt amplificarea eforturilor de susținere a accesului la internet în școli, de când ne confruntăm cu pandemia.”

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „Prin semnarea acestui Memorandum reconfirmăm obiectivele strategice ale Proiectului TEKWILL. În calitatea de platformă dedicată progresului sectorului IT, ne-am propus să dezvoltăm acțiuni cu impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.”

Operatorii de internet susțin conectarea școlilor la internet

Operatorii de internet și telecomunicații s-au alăturat parteneriatului pentru a sprijini conectivitatea Gigabit a școlilor din Moldova, oferindu-le acces la internet sigur, accesibil și de mare viteză, dar și acoperirea sălilor de clasă cu internet pentru integrarea tehnologiilor digitale în cadrul orelor. Furnizorii vor conecta școlile la internet gratuit sau cu prețuri reduse și se vor axa atât pe instituțiile din orașe, cât și pe cele din sate pentru evita decalajul dintre acestea. De asemenea, partenerii privați se vor implica și cu inițiative individuale ce țin de asigurarea echipamentelor și îmbunătățirea abilităților digitale pentru elevi și profesori.

Alexandru Machedon, director executiv „Starnet”: „Pentru mine e o zi istorică. Visul meu a fost și este, folosind tehnologiile, să implementăm mai multe proiecte legate de digitalizare. Putem face mai multe locuri de muncă, aici acasă. În câteva luni, cred că este posibil să conectăm peste 300 de școli la Internet gratuit. Putem să construim un viitor aici în Moldova, pentru ca copiii să fie fericiți.”

Marius Gaca, director executiv „Orange Moldova”: „Orange se axează prioritar pe valorile pe care le poate aduce în societate, educația și incluziunea digitală fiind parte din strategia Orange până în 2025. Felicit toți partenerii în această inițiativă și sunt sigur că eforturile combinate, unite în jurul acestei idei, aduc succesul în digitalizarea sistemului educațional din RM.”

Carolina Bugaian, directoare executivă „Moldcell”: „Fără educație digitală nu este viitor, iar Fundația Moldcell s-a axat în acest an pe susținerea sistemului educațional. Ne-am regăsit în proiectele susținute de partenerii strategici de dezvoltare ai țării, iar parteneriatul de astăzi vine să continue susținerea pe care o oferim tuturor generațiilor implicate în educație. Moldcell deschide ușile tuturor școlilor interesate pentru proiectul de educație și securitate online „Internet fără griji”.”

Inna Kiriakova, Director Resurse Umane, Moldtelecom: „Accesul la educație este important pentru o societate prosperă. Am depus și noi eforturi în ultimul an, mai mult ca niciodată, fiind receptivi la solicitările autorităților publice. Prin semnarea acestui memorandum, ne angajăm în continuare să depunem toate eforturile pentru a asigura accesul la internet de viteză mare în toată țara, în special în satele Moldovei.”

Potrivit Memorandumului, semnatarii își propun:

  • Să susțină un ecosistem educațional digital incluziv și performant prin asigurarea echipamentelor digitale, a tehnologiilor și a conectivității la internet accesibil și de mare viteză pentru școlile din Republica Moldova, precum și a conținutului, instrumentelor și platformelor educaționale digitale de înaltă calitate;
  • Să consolideze abilitățile digitale ale profesorilor și elevilor din Moldova, care sunt cruciale pentru continuitatea educației adaptate provocărilor COVID-19, precum și pentru investițiile pe termen lung în resurse umane competitive;
  • Să integreze diversitatea, echitatea și incluziunea, folosind tehnologia ca egalizator pentru eliminarea diferențele dintre sexe, venituri și loc de trai.

„Memorandumul de Înțelegere pentru susținerea conectivității la internet în școli și utilizarea tehnologiilor digitale în educație” reprezintă un parteneriat dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Proiectul TEKWILL finanțat de USAID și Suedia, dar și companiile „Starnet”, „Moldtelecom”, „Orange Moldova” și „Moldcell” .

Foto: Agora.md.

Internet de mare viteză și tehnologii digitale pentru școlile din Moldova (FOTO)