Înghețurile din primăvară și seceta din această vară au redus și recolta de prune

Înghețurile din primăvară și seceta din această vară au redus cu mult recolta de prune. Agricultorii vorbesc despre o scădere de 20 la sută. Astfel că producția mai mică de fructe a dus la creșterea prețului pentru consumatorii finali. Cu toate acestea, muncitorii roiesc în livezi.

În una dintre livezile satului Mălăiești, raionul Orhei, culesul prunelor începe dis-de-dimineață.

IGOR IVANOV, agricultor din satul Mălăiești, raionul Orhei: „Notez numărul de lăzi cât a cules omul. Notăm pentru fiecare în parte cât a cules, iar la sfârșitul zilei facem totalurile.”

IGOR IVANOV,agricultor din satul Mălăiești, raionul Orhei: „Culegem prune. Am venit să facem și noi bani, pentru că nu avem unde munci…- Este unica sursă de câștig? – Da. Noi suntem de la Mândra. Vin și iau, după care ne duc înapoi. Venim aici, la Mălăiești….Sunteți plătită pentru zi sau pentru kilogram? – La kilogram.”

IGOR IVANOV, agricultor din satul Mălăiești, raionul Orhei: „– Câte kilograme culegeți pe zi? – 300 – 400, depinde. Depinde cum lucrează mâinile. Uneori ajungem și la 500 de kilograme. Suntem o echipă…Culegem acum pentru Europa. Trebuie să fie cu polen, aranjată frumos.”

IGOR IVANOV ,agricultor din satul Mălăiești, raionul Orhei: „Sunt toată zgârâiată, dar ce să face. Dacă stăm acasă, nu ne dă nimeni niciun leu…- Le alegeți una ca una, cu codiță. – Da. Sunt duse în Europa, la export. Uitați-vă. mi s-au ros și unghiile. Din mâna unui moldovean mănâncă și europeanul,și rusul, și cei de la oraș. Toți mănâncă…- Câte kilograme culegeți pe zi? – În jur la 150. Mai mult nu poți. Obosești. Dar eu nici nu mă pot urca în pom. Îl rup. Liderul nici nu îmi permite să mă urc… – O să faceți mai multă mișcare. – Deja îmi pare că burta se duce în urmă.”

Înghețurile, urmate de secetă, au cam redus din recolta de prune din acest an. Astfel, producția nu va fi mai mare de 15 tone de pe un hectar.

IGOR IVANOV, agricultor din satul Mălăiești, raionul Orhei: „Anul acesta sezonul a început puțin mai devreme, din cauza temperaturilor și insuficiență de umiditate în sol. Acestea au cam grăbit coacerea fructului cu o săptămână. Fructul depinde de pantă, de sol…Dacă luăm după numărul de fructe din pom, suntem ca la același nivel ca anul trecut, dar recolta va fi cu 20 la sută mai mică, din cauza mărimii fructului.”

O parte dintre fructe sunt pentru export, iar alta – pentru suc.

IGOR IVANOV, agricultor din satul Mălăiești, raionul Orhei: „Fructele sunt destinate pentru piața externă. După cum ne-am înțeles și cu cumpărătorul, dar și conform planului de tratare fitosanitară, fructele sunt păstrate două luni în frigidere, după care vor fi exportate…Dacă comparăm cu anii precedeți, fructele sunt mai scumpe, dar mai este și panica asta făcută de agricultori, neavând o altă sursă de existență, s-a mărit prețul la fructe cu aproximativ 20 la sută.”

Prețul unui kilogram de prune pentru export nu este mai mare de șapte lei, iar cele pentru suc sunt vândute cu doi lei.

IGOR IVANOV, agricultor din satul Mălăiești, raionul Orhei: „Evident, anul acesta va fi venit, dar nu profit. Acest lucru nici nu se discută. Dacă ne uităm la datele din contabilitate este un an cu declin în economie. Am nevoie de vreo trei ani favorabili ca să îmi revin la ccea ce a fost inițial.”

Fermierul are în proprietate trei hectare de livadă de pruni.

Sursa: jurnal.md

înghețurile din primăvarăprunerecoltaseceta