Indemnizațiile de maternitate vor putea fi recalculate dacă au fost comise erori la stabilirea lor, informează realitatea.md. Curtea Constituțională (CCM) a pronunțat o hotărâre în legătură cu excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea cu privire la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.
La începutul acestei primăveri, o mamă s-a adresat la CCM, după ce i-a fost refuzată corectarea datelor la calculul indemnizației de maternitate. Aceasta susținea că i-a fost calculată incorect indemnizația, din greșeala autorităților, însă, potrivit legii, un recalcul al indemnizației este permis doar în cazul în care au loc schimbări în lege la subiectul salarizării. Prin urmare, ea cerea ca legea să fie declarată neconstituțională de către CCM, astfel încât să fie permise corecțiile la calculările eronate ale indemnizațiilor de maternitate.
Sesizarea a fost depusă depusă în martie de către avocatul reclamantei, care se află în proces de judecată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cu Casa Națională de Asigurări Sociale.
Astfel, în urma examinării sesizării și argumentelor invocate în cadrul ședinței, CCM a decis respingerea excepţiei de neconstituţionalitate; recunoscând constituțional articolul 7 alin. (17) din Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale și pct. 89 din Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 108 din 3 februarie 2005, în măsura în care interdicţia recalculării indemnizaţiilor de asigurări sociale stabilite nu este aplicabilă în cazul comiterii unor erori la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiei.
Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.