Locuitorii satului Singureni, raionul Rîșcani vor ca localitatea lor să intre în componența municipiului Bălți. Oamenii și-au exprimat dorința în cadrul unei adunări organizate de un grup de consilieri locali, duminică 30 aprilie. Sătenii afirmă că la baza acestei decizii ar fi un șir de probleme de ordin social și economic. Unii dintre ei s-au plâns că sunt nevoiți să aștepte ore în șir ambulnța de la Râșcani, pe când orașul Bălți e la 13 kilometri distanță.
Când avem nevoie de un certificat, trebuie să mergem la Râșcani, pe când suntem sub Bălți. Aceiași salvare care vine de la Rîșcani, până vine mori de trei ori.
Lumea ar fi de acord întru totul. Mulți săteni lucrează la oraș. Sunt foarte mulți copii, studenți, care învață la oraș. De la mic până la mare merg să învețe la Bălți.
Dacă municipiul Bălți va avea venit din partea satului nostru se va întoarce și el cu fața la noi și ne va oferi ajutor. Acum ce ajutor ne vor putea da ei. De exemplu, în această iarnă foarte multe mașini au fost blocate la deal din cauza zăpezii și poleiului. Ce ați făcut dumneavoastră domnule primar pentru a curăța drumurile?
Primarul de Singureni, Virgil Moloșag prezent și el la eveniment a declarat cu sarcasm în fața mulțimii că voința consătenilor va fi spulberată atât de consiliul local și raional, cât și de Parlament.
Pentru a trece sub jurisdicția orașului Bălți este nevoie de acordurile consiliului local Singureni, consiliului raional Rîșcani aprobarea Parlamentului și acordul consiliului municipal Bălți. Bălțiul își va da acordul, restul nu.
De asemenea primarul a punctat că odată cu schimbarea statutului teritorial și administrativ al localității, satul nu va putea beneficia de fonduri externe pentru dezvoltare.
Totuși, singurenenii au demarat campania de colectare a semnăturilor cu privire la trecere localității în componența municipiului Bălți. Semnăturile vor fi prezentate membrilor consiliului municipal Bălți și conducerii primăriei.
Este de menționat făptul că adunarea sătenilor s-a desfășurat cu piedici puse de administrația publică locală, cel puțin așa afirmă unul dintre consilierii sătețti, Valeriu Ciubotaru.
La adunarea de astăzi ne-a fost deconectat curentul electric. Scopul ar fi ca să nu fim auziți de oameni.
Acum o lună, locuitorii comunei Natalievca din raionul Fălești și-au exprimat acordul de a intra sub admnistrația municipiului Bălți.