În contextul precipitațiilor abundente căzute pe întreg teritoriul țării, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, a declarat că la ora actuală nu sunt drumuri blocate, decât doar în două localități din raionul Șoldănești, satele Sîrcova și Zorile, unde se circulă cu dificultate, transmite realitatea.md.
„Am trimis angajații IGSU în comun cu colegii de A.S Drumuri pentru a debloca aceste sate. În ultimele 24 de ore, deconectări de lumină și gaz nu s-au produs”.
Mihail Harabagiu a menționat că, IGSU a trecut la un regim sporit de activitate, iar în acest sens au fost aplicate procedurile standard de operare și gestionarea a situației de urgență creată.
„Ieri la orele 20:00 au fost formate trei echipe mobile, din șase autospeciale cu tracțiune sporită, care au luat sub control regiunile: Chișinău – Hîncești – Leova – Giurgiulești; Chișinău – vama Leușeni și Chișinău – Anenii Noi – Căușeni – frontiera cu Ucraina. În 24 de ore am intervenit în 35 de situații de risc, am tractat 163 de de automobile, inclusiv 3 ambulanțe din 12 raioane ale țării. Cele mai multe acțiuni de deblocare a mijloacelor de transport au fost întreprinse spre raioanele Ialoveni, Hîncești, Nisporeni, Anenii Noi și raza municipiului Chișinău”, a declarat șeful IGSU.
Prin urmare, salvatorii îndeamnă oamenii să țină cont de atenționările făcute de autorități. Conducătorii auto sunt atenționați să echipeze corespunzător autovehiculele, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, lanțuri și nisip. La fel, șoferii trebuie să aibă rezerva suficientă de combustibil, dacă aleg să meargă la drum lung, bateria telefonului să fie încărcată pentru a putea apela la serviciile pentru situații de risc. În cazul unor deplasări îndelungate atât șoferii, cât și pasagerii, trebuie să aibă haine groase.
De asemenea, șoferii sunt îndemnați să se informeze despre condițiile meteo înainte de a porni la drum, dar și despre posibilitatea blocării anumitor trasee.
În același context, cetățenii sunt îndemnați să evite pescuitul și mersul pe gheață, iar copii sunt atenționați să nu meargă la săniuș în locurile unde sunt bazine acvatice.
Salvatorii atenționează și asupra formării țurțurilor de gheață pe acoperișul clădirilor. Astfel, oamenii sunt rugați să evite mersul pe sub streșinile unde sunt formați țurțuri. Autoritățile care au în gestiune clădiri, trebuie îndepărteze formațiunile de gheață.
Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu a menționat că în cazul în care situația în țară se va înrăutăți, salvatorii vor interveni cu autoșenilatele.
„Avem pregătite și autoșenilate pentru a interveni în localitățile unde nu poate să intervină nimeni. Situația este în continuare sub controlul angajaților Ministerului Afacerilor Interne”, a conchis Mihail Harabagiu.