Prim-ministra Maia Sandu a comunicat oamenilor, în urma vizitei sale la Bălți despre reforma justiției. Sandu a specificat că reforma instanţei supreme de justiţie prevede schimbarea numărului judecătorilor și evaluarea tuturor celor care vor să ajungă sau să rămână la Curtea Supremă de Justiție.
Potrivit prim-ministrei acest proiect de lege a nemulțumit mai mulți judecători, atât pe cei care au avere nejustificată și fals în declarații, cât și pe cei care au luat decizii la comandă, în favoare unor persoane anumete. Maia Sandu susține că reforma justiției este necesară pentru a combate corupția la nivel central și local.
Potrivit analizei „Justiția din Republica Moldova în cifre – o privire comparativă” elaborată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, implementat cu suportul Ambasadei Suediei, în 2018 în Republica Moldova activează 401 de judecători. Datele arată că la 100 de mii de locuitori, revin în medie 14,7 judecători. În același timp, numărul cauzelor examinate de judecătorii din Republica Moldova este cu cel puțin 30% mai mic decât media țărilor membre ale Consiliul Europei. În schimb numărul procurorilor depășeșete cu 43% numărul de judecători. Experții spun că acesta nu este un indice îmbucurător așa cum în țările cu o democrație avansată acest raport trebuie să fie invers.