În Republica Moldova există intenția să fie interzică producerea, importul și vînzareaîncă a unui alt tip de azbest – crisotilul, care este utilizat la producția foilor de ardezie, transmite Noi.md.
Acest lucru a fost comunicat de Svetlana Bolocan, șefa Departamentului de gestionare a deșeurilor și substanțelor chimice al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, menționînd că aceasta va fi o continuare a măsurilor luate de autorități, în vederea reducerii sau eliminării efectelor negative ale produselor, care conțin substanțe periculoase pentru atmosferă, dar, de asemenea, pentru mediu, în general, pentru sănătatea omului.
Se știe că azbestul este, în general, considerat periculos pentru sănătate, iar inhalarea prafului lui poate contribui la dezvoltarea cancerului. În special, numărul pacienților cu cancer crește considerabil în Moldova din motive necunoscute, iar bolile oncologice devin mai tinere. Experții consideră că este necesară interzicerea azbestului-crisotil, pentru a exclude factorul care poate provoca cancerul.
Anterior, în Republica Moldova au fost interzise cinci tipuri de azbest: actinolit, amozit, antofilit, crochidolit și tremolit, iar cum ministerul de resort intenționează să interzică a șasea categorie de azbest – crisotilul, pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a recunoscut ca fiind periculos pentru sănătatea omului, căci e cancerigen.
Modificările corespunzătoare la legislația actuală au fost deja adoptate de Parlament în prima lectură. Se așteaptă ca pînă la sfîrșitul anului să fie aprobate definitiv, iar în țară introdusă interdicția pentru producerea, furnizarea pe piață, importul, comerțul și utilizarea în construcții a tuturor tipurilor de produse de construcție, produse chimice și alte produse constînd din azbest sau conținînd azbest, în general, sau provenind de la acesta. În special, interdicția se referă la foile de ardezie pentru construcție.
Este preconizat ca producția pentru construcție și alte materiale, care conțin azbest și care au fost deja instalate sau au fost folosite înainte de intrarea în vigoare a legii respective, vor fi utilizate și în continuare, pînă la eliminarea ulterioară sau finalizarea ciclului lor de viață. Totodată, produsele care constau dinazbest sau conțin azbest, care au fost importate înainte de intrarea în vigoare a interdicției pot fi vîndute și utilizate pînă în anul 2019.
De menționat faptul că ardezia nu este produsă în Moldova, ci importată, în principal, din Rusia. Specialiștii le recomandă cetățenilor să utilizeze alte materiale de construcție pentru acoperișurile caselor, mai moderne și mai sigure, plăci metalo-ceramice etc.
În același timp, autoritățile vor trebui să rezolve, cu sprijinul UE, problema creării de depozite regionale pentru depozitarea și reutilizarea ulterioară a ardeziei și a altor produse, care conțin azbest. Dar pînă atunci vechea ardezie trebuie să fie depozitată într-un anumit loc, fiind izolată de copii, să nu fie admisă utilizarea acesteia în gospodărie, distrugerea foilor de ardezie.