În Moldova, un gigant industrial intenționează să construiască două uzine

Un proiect de modificare a Legii privind zonele economice libere prevede crearea unei Platforme Industriale Automotive pe un teren deţinut la periferia municipiului Chişinău de un institut al Academiei de Ştiinţe.

Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălţi spune că un grup industrial cu afaceri de circa 50 miliarde de dolari ar fi gata să investească circa 50 milioane de dolari în construcţia a două uzine.

Potrivit documentului promovat de Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI), pentru ţara noastră „este extrem de dificil de a convinge un concern internaţional să construiască în Republica Moldova o uzină pentru producţia de autovehicule, însă cu siguranţă este posibil de a crea o Platformă Industrială Automotive pe care să se producă componente auto de valoare adăugată”.

Două uzine din domeniul automotive

Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălţi a declarat pentru Mold-street.com că duce în prezent negocieri cu investitorii şi nu poate dezvălui deocamdată numele acestora.

În acelaşi timp el a precizat că proiectul prevede construcţia a două uzine: una ce va produce scaune pentru automobile, iar a doua – diferite componente pentru automobile.

„E vorba de o investiţie de circa 50 milioane de dolari în două uzine cu suprafeţe de 10.000 metri pătraţi fiecare şi crearea a circa 3.000 de locuri de muncă”, a declarat administratorul.

Platformă industrială pe terenul Academiei

Terenul propus pentru dezvoltarea acestei platforme este administrat de Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultura Ecologică al Academiei de Ştiinţe (IPPAE), care însă are dificultăţi în gestionarea şi întreţinerea suprafeţelor ce au rămas încă din epoca sovietică.

Ministerul Economiei spune că Institutul va rămâne pe loc şi va dispune de spaţii suficiente pentru activitatea sa.

În consecinţă MEI propune ca terenul să fie transmis în administrarea ZEL Bălţi.

Concomitent cu dezvoltarea şi reutilarea Platformei Industriale Automotive, ZEL Bălţi planifică să lanseze şi un program de Master cu genericul „Concepţia şi producția asistată de computer în inginerie mecanică (M.Sc.CAME), împreună cu RWTH Aachen, Germania (una dintre cele mai renumite universităţi tehnice din Germania, cu 260 de institute şi peste 300 de laboratoare de cercetări), în colaborare cu Universităţile din Bălţi, Chişinău şi Cahul.

Astfel prin intermediul acestei reţele ar putea fi pregătite cadrele inginereşti necesare pentru viitoarea Platformă Industrială Automotive. Potrivit MEI crearea Platformei Industriale Automotive este justificată şi în studiul de fezabilitate privind crearea Parcului de Inovare, Cercetare şi Dezvoltare în Inginerie.

Potrivit Conceptului de creare a platformelor industriale multifuncționale, prezentat anterior de Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălți, astfel de platforme ar putea fi create în 16 raioane, iar costul estimativ al uneia se ridică la circa 10 milioane de euro.

Menţionăm că dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale este prevăzută şi de Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030, elaborată de o echipă experți internaționali, inclusiv din Moldova, care are o abordare nouă a lucrurilor pentru „a scoate din comă industria moldovenească”.

În anii de independență, Republica Moldova a cunoscut un amplu proces de dezindustrializare, iar cota industriei în PIB a scăzut de la circa 40% în 1990 la mai puțin de 15% în ultimii ani, arată datele oficiale.

Menţionăm că în cei 10 ani de activitate Zona Economică Liberă Bălți, a reuşit să atragă investiţii de peste 200 milioane de dolari, ce au permis crearea a peste 11.400 de locuri noi de muncă la fabrici dezvoltate de producători mondiali precum Draxelmaier, Gebauer sau Sumitomo.

Anul trecut companiile ce activează în cadrul Zonei Economice Libere Bălți au exportat producţie industrială de circa 8 miliarde de lei.

administratorulgigant industrialMarin CiobanuuzineZona Economică Liberă Bălţi