În Moldova tinerii își încep viața sexuală la 16 ani

Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, psihologul Daniela Simboteanu, susține că 45% din tineri își încep viața sexuală în jurul vârstei de 16 ani, iar una dintre probleme este cine sunt partenerii sexuali ai adolescenților.

Despre asta invitata a vorbit în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA. 

”Este mult prea târziu să vorbești cu un copil despre prevenirea abuzului și despre riscurile din mediul offline, online la vârsta de 14-15 ani. În țările vecine vârsta când tinerii încep viața sexuală este similară, dar această vârstă se micșorează și este o tendință în concordanță cu dezvoltarea copiilor”,  povestește invitata.

Potrivit președintei CNPAC, problema majoră o reprezintă partenerii sexuali ai adolescenților.

”Dacă ambii sunt adolescenți, atunci se impune doar o educație sexuală. Dar problema cea mare este când copiii de 14-15 ani sunt implicați în relații sexuale de către adulți, aici este deja abuz. Întotdeauna o relație sexuală între un minor și un adult este calificată ca fiind abuz sexual, chiar dacă ei spun că s-au îndrăgosit și se iubesc. Deseori așa zisa iubire, atenție nu este decât o manipulare a copilului cu acele emoții sensibile ale copilului”, a explicat psihologul. 

Statisticile arată că infracțiunile cu caracter sexual față de copii au crescut, în ultimii 5 ani, de la 170 la 400 de cazuri pe an. Vorbim despre toate formele de infracțiuni, inclusiv trafic al copiilor în scopuri sexuale