Franţa, Marea Britanie şi Germania se pregătesc, de asemenea, de restricţii severe, dacă valul patru continuă. Iar Italia a anunţat că nu exclude să facă vaccinarea obligatorie, în speranţa că aşa poate evita o nouă carantină, transmite Știri.md.
Începând cu 15 septembrie, persoanele nevaccinate din Austria sunt obligate să poarte mască de protecţie, dar nu orice fel, ci de tip FFP2.
În cluburi vor avea acces doar cei imunizaţi sau care au trecut prin boală. Totodată, autorităţile au decis să reducă valabilitatea testelor la doar 24 de ore. Dacă numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă continuă să crească, guvernul nu exclude înăsprirea restricţiilor sanitare.
Şi elveţienii iau măsuri suplimentare. De luni, permisul de sănătate devine obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii închise precum cluburile, restaurantele sau sălile de sport. Nemulţumiţi, sute de oameni au ieşit în stradă.
Suedia, pe de altă parte, cu 70% din populaţie vaccinată, e foarte aproape de normalitate. Restaurantele, barurile şi arenele sportive pot funcţiona la capacitate maximă, iar toţi cei care munceau de acasă se pot întoarce la birou.
Autorităţile sanitare spun însă că rămân în alertă şi nu exclud administrarea dozelor patru şi cinci de vaccin, dacă va fi cazul.
Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut încă o dată ca persoanele imunizate împotriva COVID-19 să nu primească cea de-a treia doză de vaccin, astfel încât serurile să fie trimise către ţările sărace care au reuşit să imunizeze doar o mică parte a populaţiilor lor.
Directorul OMS, Tedros Adhanom, a cerut din nou un moratoriu asupra dozelor de rapel, de data aceasta până la sfârşitul anului, pentru a permite fiecărei ţări să vaccineze cel puţin 40% din populaţia sa.
Multe ţări bogate s-au opus public şi au lansat campania administrării celei de-a treia doze de vaccin.
Foto: Știri.md.