ÎN CADRUL AUDIERILOR PUBLICE, BĂLȚENII ȘI-AU EXPUS PĂRERILE ȘI DOLIANȚELE, PRIVIND DISTRIBUIREA BANILOR PUBLICI

Cum va fi bugetul municipiului Bălți pentru 2020? În capitala de nord, administrația publică locală rezolvă această problemă împreună cu locuitorii orașului.

Sâmbătă, 14 decembrie, în  incinta Palatului municipal de Cultură,   au avut loc o audieri publice cu privire la proiectul bugetului principal al orașului. Directorii instituțiilor de învățământ, reprezentanții a diverse organizații, colective de creație din Bălți, antrenori sportivi și consilieri municipali au făcut propuneri privind distribuirea fondurilor. Audierea a fost deschisă de viceprimarul Nicolai Grigorișin, care a anunțat parametrii generali ai bugetului 2020.

S-au înscris și au vorbit despre propunirile lor  17 persoane.

În timpul audierilor, directorii caselor și centrelor de cultură din diferite zone ale orașului au solicitat fonduri pentru reparația clădirilor, pe care le administrează.

Consilierul municipal Boris Marcoci a abordat mai multe subiecte: în primul rând, alocarea unei indemnizații de 600 de lei veteranilor conflictului transnistrean (680 de persoane), în al doilea rând, instalarea  gardurilor de protacție în toate instituțiile de învățământ preșcolar și, în al treilea rând, a lansat un apel către întreprinderile mari despre alocarea de fonduri pentru reparația în comun a drumurilor adiacente teritoriului întreprinderilor.

Mai multe inițiative privind distribuirea fondurilor bugetare municipale au fost lansate de consilierii municipali din Partidul Socialiștilor. Aceștia au propus să plătească compensații pentru energia electrică rezidenților caselor cu pliți de gătit electrice, precum și să acorde  alocații unice municipale tinerilor căsătoriți și părinților nou-născuților.

Directorul stației pentru tinerii turiști, Svetlana Nița, a solicitat ajutor pentru înlocuirea ferestrelor și podelelor din clasele clădirii gimnaziului nr. 2, unde școala s-a mutat recent. În plus, a remarcat necesitatea de a transfera simulatoarele, funiile și  zidul de cățărare din vechiul teritoriu la locul nou. La fel  se solicită reparațiea drumului în perimetrul gimnaziului.

Este necesar de remarcat faptul că bugetul în orașele moldovenești nu este format independent, ci aprobat conform ordinului Ministerului Finanțelor, care determină de fapt nivelul acceptabil de venituri și cheltuieli.

BĂLȚENII ȘI-AU EXPUS PĂRERILE ȘI DOLIANȚELEÎN CADRUL AUDIERILOR PUBLICEPRIVIND DISTRIBUIREA BANILOR PUBLICI