În curțile de locuit din Bălți în ajunul Sfântulu Vasile s-a dansat și s-a cântat. O dată cu venirea serii pe străzi au ieșit cetele de urători. În vechile urături se spune că seara e cea mai potrivită perioadă pentru a umbla din casă în casă și a ura gazdele.
Îmbrăcați în costume boierești cetele vin cu urături de bine și prosperare pentru gazde. În schimb primesc daruri ca dulciuri, colaci, mere și bani.
Potrivit protoereului Vladislav, anul nou pe stil vechi, care este sărbătorit la 14 ianuarie, are o mare însemnătate pentru creștinii ortodocși. La această dată potrivit calendarului bisericesc este sărbătorit Sfântul Vasile, dar și Tăierea Împrejur a Mântuitorului care este o sărbătoare la fel de importantă, și care stă la originea tainei botezului modern.
Dacă răsfoim în istorie, devine clar de ce credincioșii ortodocși îl venerează atât de mult pe Sfântul Vasile, pentru că și-a dedicat întreaga viață Slăvirii Domnului și cu strictețe a respectat canoanele bisericești.
La fel de importantă sărbătoare în această zi este și Tăierea Împrejur a Mântuitorului. Care este marcată în a opta zi după Crăciun. Atunci când pruncul Iisus a primit tăierea ca semn al Legământului lui Dumnezeu.
La 14 ianuarie gospodinele pregetesc bucate alese, servind masa cu mâncăruri alese. Iar de pe masa de sărbătoare nu vor lipsi tortul, bucatele din carne și răciturile.