Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat Campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului. Campania dată a început în localitatea Gornoe, raionul Strășeni și urmează a fi desfășurată pe întreg teritoriul țării.
În contextul dat angajații IGSU au mers prin mai multe gospodării particulare pentru a informa cetățenii despre care sunt riscurile nerespectării bazelor securității vieții atunci când gospodarii prepară vin de casă.
„Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Gazul este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Astfel aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor.”, se arată în comunicatul emis de IGSU.
Pentru a preîntâmpina producerea tragediilor, specialiștii îndemnă oamenii :
-să nu intre în spații închise unde este păstrat produsul nefermentat
– cel mai bine e să-l țină în aer liber pentru evitarea riscurilor
IGSU atenționează că intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin mai multe simptome. Acestea sunt dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă, sau chiar deces. Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă oamenilor să aprindă o lumânare. În cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient. Angajații IGSU au distribuit și pliante informative cu recomandări gospodarilor, care urmează să fie respectate.
Menționăm faptul că campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, iar salvatorii vor atenționa oamenii despre riscuri și măsurile necesare care trebuie întreprinse.