Guvernul va rămâne fără viceminiștri, iar peste 370 de funcționari vor fi concediați

Legea cu privire la reformarea Guvernului va fi aprobată în cel mult două săptămâni și chiar dacă în noua structură nu se vor regăsi toți miniștrii actuali, acest lucru nu înseamnă că va cădea Guvernul, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul unui consiliu național pentru reforma administrației publice.

Totodată, acesta admite că viitorul Guvern va rămâne fără viceminiștri și alți aproape 370 de funcționari, scrie independent.md.

După implementarea reformei cu privire la administrația publică centrală, în Guvernul nou creat în care vor rămâne doar 9 ministere din cele 16 câte sunt în prezent, nu va mai exista funcția de viceministru. La fel, ar urma să își piardă locul de muncă alți peste 370 de funcționari.

Premierul Pavel Filip admite că funcțiile de viceminiștri vor fi înlocuite cu „funcțiile de secretari și subsecretari de stat. Este un element cheie al acestei reforme, ei nu pleacă și nu vin odată cu schimbarea guvernului”.

De menționat că, în prezent câte doi viceminiștri sunt la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, cel al Tehnologiei Comunicațiilor și Informației și Ministerul Tineretului și Sportului.

Tot la ședința de azi, directorul Centrului de implementare a reformelor, Iurie Ciocan, a enunțat ce ministere vor fi comasate și ce noi structuri vor apărea, odată cu implementarea noii reforme.

Astfel, Ministerele Educației, Culturii, Tineretului și Sportului vor fi comasate în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. În același timp, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cel al Transporturilor și cel al Tehnologiilor Informaționale vor alcătui Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Odată cu implementarea reformei administrației publice centrală va apărea Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și cel al Sănătății, Protecției Sociale și Familiei.

Precizăm că Guvernul a aprobat recent un proiect de lege prin care patru entităţi publice vor fi lichidate prin absorbţie de către întreprinderea de stat „Registru”, iar noua instituţie se va numi Agenţia pentru Achiziţii Publice. Astfel, în componenţa întreprinderii vor ajunge Serviciul Stare Civilă, întreprinderea de stat „Cadastru”, Camera Înregistrării de Stat şi Camera de Licenţiere. Acțiunea face parte din noua reformă a democraților.