Guvernul a analizat două proiecte privind statutul Bălțiului, care ”călătorește” din comisie în comisie deja timp de șase luni. Cabinetul de miniștri a exclus din textele lor dispozițiile, privind mărirea contribuțiilor din bugetul republican pentru capitala de nord a țării. Cu toate că Bălțiul este al doilea cel mai important donator al trezoreriei statului, comunitatea locală se d bucură doar de o mică parte din impozitele pe care le varsă în visteria statului.
Deputatul Platformei DA, Arina Spătaru, autoarea unuia dintre proiectele despre statutul municipiului Bălți, a declarat într-o transmisiune live pe Facebook că, în paralel cu guvernul, comisia parlamentară cu majoritate socialistă a „tăiat” modificările ei legislative, care prevedeau restituirea pentru Bălți a 60% din impozitele pe venit vărsate de persoanele fizice.
În timp ce toate aceste evenimente triste derulau la Chișinău, la Bălți chiar exponenții, partidului prezidențial al socialiștilor a prezentat propuneri pentru bugetul local pentru anul 2020. De fapt, socialiștii cer orașului, căruia cabinetul de miniștri i-a refuzat o abordare echitabilă, să-și asume funcția socială a statului. Deputatul Nesterovschi, care la alegerile din iarna trecută s-a arătat indignat de finanțarea insuficientă a capitalei de nord, raportează acum cu mândrie că, potrivit inițiativei colegilor săi din Bălți, bugetul local va trebui să plătească câte 1.000 de lei tinerilor căsătoriți și câte 3.000 lei pentru fiecare nou-născut.
Este evident că propunerea socialiștilor repetă inițiativa rusă a așa-numitului „capitalul de maternitate” cu singura diferență că în Rusia acest proiect este inițiat de stat și este finanțat din bugetul federal. În Republica Moldova, favoriții lui Igor Dodon încearcă s-o pună în cârca bugetelor locale. În lipsa completă a descentralizării, impozitele bălțenilor pleacă la Chișinău, ca apoi autoritățile publice locale să ”cerșească” bani de la elitele republicane.
O altă inovație a socialiștilor bălțeni: să se plătească câte 200 de lei din bugetul local tuturor locuitorilor blocurilor locative, în care sunt instalate plite electrice. În viziunea lor tariful la energia electrică este astăzi scump. În vară aceasta, pe când socialiștii erau deja la putere, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a ridicat tariful pentru Bălți cu 17 la sută.
„În general, este de înțeles”, – ironează consilierul municipal din partea Partidului Nostru, Igor Bînzari, – „președintele socialiștilor nu va pleda pentru reducerea tarifului la energie electrică; în schimb, după ce au majorat tariful mai vor să devasteze bugetele locale cu inițiativele lor, chipurile, ajutându-i pe cetățenii săraciți, tot din culpa lor”.