Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre cu privire la alocarea a peste 71,3 milioane de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social, scrie cotidianul.md
Cele 71,3 milioane de lei urmează a fi alocate de Ministerul Finanțelor din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul
2020 la solicitarea Agenției Proprietății Publice, asociat unic al Societății cu Răspundere Limită „Arena Națională”. Banii vor fi alocați pentru majorarea capitalului social.
„Agenția Proprietății Publice, în calitate de asociat unic al Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, va asigura operarea modificărilor în Statutul Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” în vederea majorării capitalului social și prezentarea acestora, în termen de 30 de zile de la adoptare, Instituției Publice „Agenția Servicii Publice” pentru efectuarea înregistrării de stat”, se arată în hotărârea aprobată de Guvern.
66 milioane de lei vor fi alocați pentru rambursarea investiției efectuate de partenerul privat la construcția obiectivului „Chișinău Arena”, iar alte 5,2 milioane de lei pentru majorarea capitalului social ale SRL „Arena Națională” pentru anul 2020, în care statul este asociat unic.
Prim-ministrul Ion Chicu a comentat că „nu este vorba despre o decizie de astăzi, ci banii sunt planificați în bugetul de stat pentru anul 2020”.
Complexul „Arena Chișinău” urma să fie dat în exploatare la 14 octombrie 2019, de hramul orașului Chișinău. Inaugurarea complexului însă a fost amânată de mai multe ori, până la 1 mai 2020. Totuși, inaugurarea nu a avut loc nici la această dată, un nou termen nefiind, deocamdată, știut.
În luna februarie curent, Procuratura Anticorupție anunța că efectuează o urmărire penală pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” din comuna Stăuceni. Urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii octombrie 2019 de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, care a fost transmisă Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale în continuare.
Construcția unei arene multifuncţionale a fost anunțată la 13 martie 2018, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova.
La 15 martie 2018, la doar două zile distanță, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege prin care un teren cu suprafaţa de 69,2 hectare de la Stăuceni urma să fie transmis în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru construcţia arenei polivalente.
Pe 23 martie, proiectul a fost deja votat în lectură finală, apoi promulgat de președintele Igor Dodon.
În luna iulie 2019, fosta prim-ministră Maia Sandu declara că la acest proiect sunt probleme serioase și că la mijloc ar fi vorba de o escrocherie.
În octombrie 2019, fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan, declara că statul ar trebui să mai vireze companiei care construiește „Arena Chișinău” încă 36 de milioane de euro în următorii 12 ani, pentru a nu pierde restul de 59 de hectare de teren din jurul edificiului.
În noiembrie 2019 Guvernul Chicu a decis că proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” trece din gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Sursa: cotidianul.md