În Secția reanimare obstetricală-ginecologică COVID de la Institutul Mamei și Copilului sunt internate patru gravide și patru lăuze în stare gravă. Cele trei camere despărțite de pereți din sticlă sunt pline cu doctori în combinezoane și aici sunt mult mai mulți medici decât în alte secții cu profil COVID. Sănătate.info a realizat un reportaj despre chinul prin care trec unele femei gravide atunci când se infectează cu coronavirus.
„Mereu punem în prim-plan viața mamei. Îi explicăm că prioritară este viața ei, pentru că acasă mai are copii care au nevoie de ea și o așteaptă. În cele din urmă, ele acceptă și urmează sala de operații.”, susține Mariana Lăzărescu, medic ginecolog.
Potrivit medicilor, imediat cum este internată o gravidă i se face o ultrasonografie pentru a vedea care este starea intrauterină a fătului, cum este placenta și cum arată lichidul amniotic.
Dacă starea intrauterina a fătului este satisfăcătoare, atunci sarcina va fi monitorizată și nu se va interveni decât dacă va fi necesar. În caz că se agravează starea fătului, gravida este pregătită urgent pentru cezariană.
„Credeam că COVID e o simplă boală, însă am simțit-o foarte tare. E o boală foarte periculoasă. Inițial credeam că am răcit. Am văzut moartea cu ochii mei. Părea o glumă, însă nu e așa. Am fost într-o stare critică. A fost o minune că am fost salvată. Plămânii au fost foarte tare afectați.”, a relatat o pacientă.