Geniștii Armatei Naționale au neutralizat sâmbătă, 4 septembrie, circa 450 de obiecte explozive și peste 1.500 de cartușe, în două localități din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Toate munițiile erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și prezentau un risc sporit pentru viaţă. Acestea au fost distruse în condiții de maximă siguranță, scrie agora.md.
Potrivit şefului Serviciului Geniu, locotenent — colonel Adrian Efros, echipa de deminare a Batalionului de Geniu „Codru”, condusă de căpitan Mihail Josan, a intervenit în localitatea Răscăieţii-Noi, raionul Ştefan-Vodă, unde, pe un câmp agricol din apropiere, au fost depistate 250 de muniții și peste 450 de cartușe.
Tot în zilele de odihnă, militarii din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” au fost solicitați în satul Plop-Ştiubei, raionul Căuşeni. În urma cercetării terenului, grupul de geniști, condus de maiorul Artiom Grecu, a identificat 198 de obiecte explozive și 1.100 de cartușe.
Locotenent — colonelul Efros a specificat că cele mai periculoase erau minele antipersonal S-mine 35 de producţie germană, grenadele de mână, bombele de aruncător de calibru 82 mm şi proiectilele de artilerie de diferit calibru.
De la începutul anului, geniștii Armatei Naționale au executat 152 de misiuni și nimicit peste 700 de muniții pe întreg teritoriul țării.
Cele mai multe de obiecte explozive neexplodate au fost lichidate în localităţile din raioanele Cimişlia, Căuşeni, Anenii Noi, Hînceşti, Cahul, Taraclia, Ştefan Vodă, Ungheni şi Ialoveni.
Serviciul geniu al Armatei Naţionale face apel către autorităţile locale şi populaţia Republicii Moldova privind modul de comportare în cazul descoperirii unor elemente de muniţie.
Reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole și de construcții, geniştii militari atenţionează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.
În cazul depistării unor obiecte neidentificate, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat autorităţile locale, care vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.
Foto: agora.md.