Forum despre atragere de fonduri la Bălți. Societate civilă, antreprenorii și autoritățile locale caută soluții

La Bălți a avut loc forumul „Politici Publice în Atragere de Fonduri”. În cadrul evenimentului  au fost abordate subiecte ce țin de acumularea de fonduri de către organizațiile neguvernamentale din țară, precum și primele rezultate ale legii 2%.

La forum au luat parte reprezentanții societății civile, sectorului de afaceri, autorități publice centrale și locale, dar și reprezentanți Ministerelor Finanțelor, Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Rodica Frecăuțanu, director AO „Caroma  Nord”: „La acest forum avem trei subiecte, pentru trei grupuri diferite de public. Vorbim despre contribuția la elaborarea și monitorizarea politicilor locale, vorbim despre primele efecte ale legii 2%. Vom vorbi despre legea antreprenoriatului social și vom încerca să înțelegem cât mai mult importanța implicării sectorului de business în susținerea inițiativelor sociale locale.”

În anul 2017 a intrat în vigoare Legea 2%, care presupune că persoanele fizice pot dona doi la sută din impozitul pe venit asociațiilor obștești.

Participanții susțin că această lege, împreună cu alte acumulări de fonduri ar salva dependența ONG-urilor de donațiile externe.

Sorina Macrinci, director programul societatea civilă, centrul de resurse juridice Moldova: „Sustenabilitatea financiară a ONG-urilor este o problemă dureroasă pentru noi. Sunt studii care arată că ONG-urile sunt susținute financiar în proporție de 80 la sută de către donatorii străini. Prin urmare, este nevoie să începem să implementăm niște mecanisme care să ne asigure nouă o susținere financiară.”

Organizatorii cred că, forumul va oferi oportunitatea de a vedea perspectivele de viitor din domeniul cooperării dintre autoritățile publice centrale, locale, ONG-uri și mediul de afaceri.

Igor Meriacri, director executiv AO „Motivație”: „Am venit să dicutăm cum să dezvoltăm anumite inițiative cu susținerea businessului local, cu susținerea populației, în așa fel încât să diminuăm problemele sociale care există, să ajutăm grupurile vulnerabile să devină mai puternice.”

Ideea reprezentanților ONG-urilor din țară este ca această lege să fie modificată, cu redirecționarea a 2% din impozitul pe venit și a persoanelor juridice.

Maria Culibaba președinte AO „Proasistență și dezvoltare comunitară”: „La 2% am mai avut o discuție și am spus că e puțin. Ar fi bine ca să participle nu dor persoanele fizice, dar și juridice.”

Forumul  a fost organizat de Asociația Obștească ”Caroma Nord”, în parteneriat cu Asociația ”Motivație” și Consiliul Național pentru Participare.

 

Acest eveniment este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediulAgenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).Opiniile exprimate aparțin AO „Caroma Nord” și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.