Sursa: unimedia.info
Ploaia cu grindină de sâmbătă seara a distrus acoperișurile a zeci de gospodării din țară.
Pentru soluționarea problemei, premierul Pavel Filip a dispus ca gospodăriile afectate să primească drept ajutor din partea Guvernului foi de ardezie pentru a-și acoperi casele.
Astfel, pe parcursul zilei de 19 iunie, șase camioane cu foi de ardezie au ajuns în localitățile Petrești, Medeleni, Todirești, Romanovca, Bumbăta, Blindești și Valea Mare din raionului Ungheni.
Inițiativa pare salutabilă. Doar că, acum nouă luni,Guvernul a dat undă verde unui proiect de lege ce interzice producerea, importul, exportul și păstrarea produselor care conțin azbest. Mai mult, documentul a trecut și de prima lectură în Parlament, iar pentru ca foile de ardezie să fie interzise în țara a mai rămas doar un hop.
Potrivit autorilor proiectului, azbestul, folosit pentru producerea foilor de ardezie, prezintă proprietăţi toxice, este cancerigenă, provoacă efecte nocive asupra mediului şi sănătăţii omului, rezistă la degradare, se bioacumulează şi se transportă prin aer peste graniţele internaţionale.
Gestul premierului a stârnit nemulțumiri în rândul internauților. Oamenii se întreabă de ce Guvernul donează produse care, de fapt, le consideră cancerogene.
„Domnule Prim-ministru, producția, importul și utilizarea foilor de ardezie în Republica Moldova au fost interzise prin lege adoptată de Parlament, pentru că azbestul este cancerigen”, scrie Dorin Scobioală pe Facebook.
UNIMEDIA precizează că Uniunea Europeană a interzis utilizarea produselor ce conţin azbest încă din 2005. În România, în scopul protecţiei sănătăţii populaţiei şi a mediului, de la 1 ianuarie 2007 au fost interzise „toate activităţile de comercializare şi de utilizare a azbestului şi a produselor care conţin azbest”.