Guvernul este ineficient în lupta împotriva corupției, la această concluzie au ajuns autorii raportului „Oamenii și Corupția: Europa și Asia Centrală”. Transparency International a discutat cu peste 60.000 de cetățeni din 42 de țări din Europa și Asia Centrală despre experiența lor zilnică cu corupția.
Unul din trei oameni sunt de părere că una dintre cele mai grave probleme din țara lor este corupția. În timp ce de această părere este fiecare al doilea moldovean, scrie Ziarul de Gardă.
De asemenea, circa 84 % din cetățenii R. Moldova critică guvernarea pentru că nu luptă eficient cu corupția. Totodată, 69% din respondenții moldoveni spun că demnitarii și persoanele care lucrează în instituțiile de stat sunt corupți, asta comparativ că de această părere sunt doar 6% din respondenții germani.
„Corupția este o problemă importantă. În țările UE mulți cetățeni observă cum conducerea distruge sistemul legislativ și implementează legi care să-i ajute să se îmbogățească”, susține Jose Ugaz, directorul Transparency International. „Pur și simplu, guvernele nu acționează din simplul motiv că beneficiarii principali ai corupției sunt anume ei sau apropiații lor. Ca să pună capăt acestei relații infecte dintre putere, bogăție și corupție, guvernele trebuie să devină transparente, și să prezinte date concrete despre companiile care câștigă licitațiile pentru oferirea serviciilor publice. Este foarte greu să dai jos oligarhii și elita care stă în în vârful piramidei de putere. Însă, nu și imposibil. Trebuie să ne unim forțele și să cerem guvernanților să ne reprezinte interesele și să lupte cu fărădelegile”, este de părere Ugaz.
Cu toate acestea, unul din patru oameni din lumea întreagă recunoaște că a dat mită în ultimele 12 luni. În timp ce, în R. Moldova, de la 40% până la 50% cetățeni ai țării noastre mărturisesc că dau mită când colaborează cu reprezentanți ai instituțiilor de stat, se arată într-un alt raport prezentat de Transparency Internațional „People and Corruption: citizens` voices from around the world”.