FEMEILE TRAFICATE SEXUAL RĂMÂN STERILE

Sunt ademenite cu oferte atractive de muncă: asistente în magazine sau chelnerițe, li se promit căsătorii avantajoase și o viață mai bună. Vorbim despre femeile traficate, care uneori, pur și simplu sunt vândute de către iubiți, prieteni, vecini și chiar părinți.

Pe lângă faptul că rămân cu o mare pată morală și psihologică, în multe dintre cazuri acestea rămân și sterile. Cel puțin asta susțin medicii genicologi care nu o dată s-au ciocnit cu asemenea cazuri. Este și experiența profesioanlă a Liliei Botnari, medic în cadrul Centrului Perinatologic din Bălți, care spune că a avut de-a face cu situații în care victimele traficului nu mai puteau să-și păstreze organele de reproducere.

Adevărul dur este că femeile se tem să se adreseze la medic sau în multe cazuri nu înțeleg care ar putea fi consecințele adresării tardive.

Mai grav este că în plasa traficanților ajung și copiii, iar situația social-economică din țară și mediul online nu fac altceva decât să faciliteze procesul.

Psihologii spun multe dintre persoanele traficate, fie copii, femei sau bărbați,

coboară și mai mult în prăpastie, făcânt abuz de alcool sau consumând droguri.

Statistici obiective cu privire la numărul persoanelor traficate nu există, odată ce nu toți recunosc prin ce au trecut, iar centrele specializate păstrează confidențialitatea.

Prin urmare, și datele publice pentru municipiul Bălți, rămân a fi departe de adevăr.

Potrivit reprezentanților organizațiilor instituțiilor pentru combaterea traficului de persoane, țara noastră rămâne o sursă pentru traficul de ființe, principalele destinații fiind Federația Rusă, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Cipru sau Liban.