Fără gaz și energie electrică. Probleme ale Arenei Chișinău

Arena Chișinău se construiește pe un teren care în orice moment poate fi pierdut de stat și privatizat. Obiectivul nu este conectat la apă, nu are lumină, nu beneficiază de telecomunicații și nici nu are drumuri de acces. Sunt doar câteva dintre concluziile enunțate de noua conducere a Agenției Proprietății Publice, într-o conferință de presă, transmite agora.md.

Detalii care nu au fost incluse în proiect

„Am constatat că în proiect nu au fost incluse toate specificațiile tehnice, astfel când iei în calcul toate detaliile lipsă, prețul final al lucrărilor deviază. În procesul de licitație au fost încălcări. Unui ofertant i s-a dat dreptul de executare a lucrărilor geodezice și topografice încă în timpul licitației, ceea ce ar putea fi o încălcare a competiției”, a spus Potlog. Potrivit consilierului, statul nu a bugetat partea de conectare la telecomunicații, gaz și aprovizionare cu apă.

Exproprierea terenurilor, efectuată cu încălcări

„Nicio instituție publică nu are informații despre structura de valorificare a bunurilor proiectului, fie despre Arenă, fie despre teren”, spune Ion Potlog. Potrivit funcționarului, sunt 19 terenuri de proprietate privată care urmează să fie expropriate. „Terenurile au fost înstrăinate ilicit de autoritățile de la Stăuceni. Opt terenuri trebuie să fie supuse exproprierii imediate, iar 11 – exproprierii ulterioare. Procesul poate dura un an de zile și va necesita bani publici”, a mai spus consultantul.

Edificiul Arenei nu e conectat la apeduct

„Guvernul a votat un contract prin care urma să conecteze Arena la apă și canalizare, dar el nu a fost pus în funcțiune. Proiectul tehnic există, dar nu există acordul cu CMC pentru realizarea lucrărilor pentru conectarea la apeduct și canalizare. Am dispus cu nou director al Arena SRL să evalueze costul conectării și construcțiilor”, a punctat expertul.

Statul riscă să piardă terenul

„Dacă facem totalul, avem un teren trecut de la public la privat. Asta înseamnă că dacă statul nu-și onorează obligațiunile, acest teren poate fi împărțit și privatizat, la fel și ca bunul de pe el”, explică Moraru.

Nu există lumină

„În primăvara lui 2019, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a cerut Gaz Natural Fenosa să achite lucrările de conectare la energia electrică, cu ulterioara includere a investițiilor în tarife. ANRE a respins subiectul de pe ordinea de zi. Lucrările nu au avansat, iar Arena nu e conectată la magistrală. S-a decis ulterior să se construiască o rețea cu 2,5 milioane de lei, iar SRL Arena să achite lucrările”, a mai spus Potlog.

Arena Chişinăuenergia electricăproblmeгаз