790 de grupuri de pe Facebook legate de gruparea QAnon, care răspândește teorii ale conspirației, au fost eliminate de pe rețeaua socială, au anunțat reprezentanții acesteia, conform dpa, citată de Agerpres.
Gigantul tehnologic a anunţat, de asemenea, că restricționează în jur de 1.950 de grupuri, 440 de pagini şi peste 10.000 de conturi Instagram legate de QAnon, promotor al teoriei conspiraţiei care s-a extins online în lunile ce au urmat izbucnirii crizei coronavirusului.
Facebook anunță, de asemenea, că va lua măsuri împotriva paginilor, grupurilor şi conturilor de Instagram legate de grupuri de miliţii din Statele Unite şi anarhiste offline care sprijină violenţa la proteste, a declarat compania într-un comunicat.
„Am văzut extinderea mişcărilor care, deşi nu organizează direct violenţe, au sărbătorit actele violente, au arătat că au arme şi sugerează că le vor folosi sau au urmăritori individuali cu comportament violent”, se arată în comunicat.
Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a etichetat QAnon ca potenţială ameninţare de terorism intern.
Gruparea QAnon, susținătoare ferventă a lui Donald Trump
QAnon exista în mare parte ca o mişcare online ai cărei adepţi susţin în mod fals că lumea este condusă de pedofili care operează un trafic global de copii şi care complotează pentru răsturnarea preşedintelui SUA, Donald Trump. Mişcarea a căpătat, recent, o anumită forţă, iar un susţinător al teoriei din statul Georgia este candidat al Partidului Republican şi ar putea fi ales în Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite.
Întrebat despre conspiraţie şi numărul ei tot mai mare de adepţi, Trump a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu ştie multe despre mişcare în afară de faptul că „eu le plac foarte mult, ceea ce apreciez”.
„Dacă pot contribui la salvarea lumii de probleme, sunt dispus să o fac”, a spus Trump, cu referire la teoria conspiraţiei QAnon ce susţine că salvează lumea de un cult satanist. Facebook a fost criticată anterior că a permis fake-news-uri şi teorii ale conspiraţiei să înflorească pe platforma sa, în special în campania pentru alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.
Sursa: digi24.ro