Micșorarea tarifelor la consumul de gaze naturale pe care a anunțat-o Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică are o conotație politică. De acestă părere sunt unii experți economici care susțin că decizia aprobată de ANRE intră în contradicție cu recomandările pe care Fondul Monetar Internațional a făcut-o pentru Guvernul de la Chișinău.
Astfel, dacă Republica Moldova dorește să beneficieze de suportul bugetar din partea FMI, tarifele pentru lumină, gaz și căldură trebuie să crescă până în anul 2020.
Potrivit expertului economic, Carolina Tcaci, această hotărâre aprobată de ANRE, vine să calmeze spiritele protestatarilor, care și-au exprimat nemulțumirea față de actuala guvernare.
„ Eu nu aș exclude și faptul că este o încercare de a calma spiritele protestatarilor, dar în linii mari eu totuși cred că analizând situația social-economică care există în Republica Moldova și este destul de complicată la moment, eu aș vrea totuși să cred că este o incercare de a îmbunătăți sau de a stopa înrăutățirea situației social-economice.”
Bălțenii consideră că micșorarea tarifelor se face de ochii lumii.
„ Acesta se face pentru ca lumea să tacă, să le închidă ochii 00:16 MUSCA 00:33„ Ei au adus lumea la așa o condiție mai departe nu se poate.”
„ Să mai amăgească oleacă poporul. Ce să spun, așai, întind râzâna.”
„ Da nu este în folosul lumii, fiindcă dacă ar fi în folosul oamenilor, ar da mai în jos prețurile. Saraciii pensioneri, ce să facă ei.”
După investirea lui Pavel Filip în funcția de premier al Republicii Moldova, acesta a solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) să trimită de urgență o misiune în Republica Moldova pentru un nou acord.
Anunțul a fost făcut după ce ministrul de Finanțe al Republicii Moldova, Octavian Armașu, a atenționat că până în luna mai deficitul bugetar al republicii s-ar putea ridica până la 5 miliarde de lei, gaură bugetară ce nu va putea fi acoperită fără un acord cu FMI.