Pe seama tarifelor ridicate la gaz și energia electrică, moldovenii achită până în prezent datoriile furnizorilor, acumulate în anii 2014-2015. Expertul economic, Veaceaslav Ioniță, a declarat în cadrul emisiunii „Dialog” de la BTV că, pe lângă rambursarea datoriilor unele întreprinderi au înregistrat și profit. Conform legii, spune Ioniță, prețul la gaz ar putea să se micșoreze în anul 2018. El a explicat în ce perioadă va fi micșorat tariful de către Agenția Naționale pentru Reglementare în Energetică.
VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: ”Acest profit operațional conform legii ar permite micșorarea tarifelor. Ar trebui să întrebăm ANRE de ce nu au făcut acest lucru. Vă explic de ce. S-a adunat puțină grășime în ajun de alegeri. Pentru anul viitor ei au în registrat profit de sute de milioane de lei. Aceste câteva sute de milioane de eli trebuie săse răsfrângă în tarif.Nu m-aș mira dacă în vară ANRE, printr-un miracol cu două luni înainte de alegeri va spune:
-stați măi, prețurile sunt prea mari. Noi trebuie să-l micșorăm.
De aceea stimați cetățeni, vă pot spune că voi anul acesta v-ați cumpărat voturile. În ajun de electorală vom asuista la micșorarea prețului la gaz. Din simplu motiv că așa trebuie după lege”.
Datoriile acumulte de companiile de electricitate față de furnizori, sunt de câteva milioane de lei, supne Ioniță. El a mai adăugat că, pe seama cunsumatorilor finali care plătesc tarife majorate aceste creanțe sunt achitate.
VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: ”Companiile de electricitate să le împărțim gazul aparte și curentul electric aparte. Companiile de elctricitate din cauza că tarifele nui s-au majorat în 2014-2015 când s-a depraciat leul. În consecință s-a creat o datoria fașă de ele de două miliarde de lei. Dintre care noi cei de la sud și centru avem 1,5 miliarde de lei. Voi cei din nord și nord vest în total aveți 400 de milioane. Acum acestă datorie șade pe capul cetățenilor. Din cauza că prețurile nu au fost micșorate, companiile de electricitate vor înregistra un profit financiar. Conform legislației acest profit nu este al lor”.
Consumatorul casnic de la Bălți achită pentru un kilowat/oră 2 lei și 12 bani, iar pentru un metru cub de gaze peste șase lei.