Implicarea Armatei Naționale cu armele pentru a lupta cu răspândirea epidemiei de COVID-19 este o mare greșeală, iar șeful statului ar putea fi taxat dur pentru acest lucru. De această părere sunt foștii miniștri ai Apărării din R.Moldova.
Contactat de reporterul Deschide.MD, ex-ministrul Anatol Șalaru a atras atenția asupra faptului că militarii nu pot folosi armele împotriva propriului popor, iar faptul că militarii au ieșit cu armele este o mare prostie.
„Armata a fost scoasă în mai multe state pentru lupta cu această epidemie, dar nu pentru a lupta cu poporul. Cred că vor asigura asuportul, să transporte mâncarea, să ajute oamenii, să asigure ordinea publică pentru a preveni răspândirea infecției. Faptul că au ieșit cu armele, este o scăpare sau o prostie”, a menționat politicianul.
Potrivit lui, autoritățile ar trebui în primul rând să implice în această luptă carabinierii, în timp ce alte categorii de militari ar putea să se implice asigurând infrastructura, ducând mâncare la spitale și multe alte lucruri.
„Dacă a fost dat ordin să iasă intenționat cu armele, atunci este o prostie. Trebuie să renunțăm la populisme. Dacă Dodon a făcut-o intenționat, atunci el va fi taxat”, a punctat Anatol Șalaru.
Un alt ex-ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, spune că Armata nu are ce face pe străzi.
„Avem suficiente forțe de Poliție care depășesc cu mult efectivul Armatei Naționale… Nu știu care este sensul Armatei azi în Chișinău. Avem cumva ora comenduirii? Oricum, pentru acest lucru există suficiente forțe ale Poliției, carabinieri, pază de stat. Posibil este o dorință de a arăta gravitatea situației. Aș înțelege dacă ar fi cazul de instalare a spitalelor sau bucătăriilor de campanie, ajutor persoanelor nevoiașe, pensionarilor, veteranilor. E una când Armata a venit în cazul calamităților, dar nu pentru susținerea regimului stării de urgență… Armata este ultima instituție care ar trebui inclusă în această situație. Este un gen de populism”, a precizat fostul ministru.
Totodată, el a criticat și actuala guvernare căreia îi lipsește pregătirea specială, atât în procesul de luare a deciziei, de comunicare cu societate, dar și chiar comunicarea dintre ei.
Sursa: deschide.md