Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că ţara a descoperit cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale, adăugând că există o posibilitate ridicată să fie descoperite şi alte resurse în aceeaşi zonă, transmite Reuters.
„Vreau să vă împărtăşesc o veste bună. Turcia a descoperit în Marea Neagră cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa”, a spus Erdogan, adăugând că Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse în 2023 şi să devină un exportator net de energie.
Turcia a descoperit resurse de energie în Marea Neagră, cel mai probabil gaz natural, urmând ca președintele Recep Tayyip Erdogan să anunțe detalii în cursul zilei de vineri. Zăcămintele descoperite de turci sunt foarte aproape de o zonă în care granițele maritime ale Bulgariei și României converg și nu departe de blocul Neptun al României, cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră descoperit în urmă cu opt ani de Petrom și Exxon, se arată într-o analiză Bloomberg.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan urmează să susțină o conferință de presă în această după amiază, la Istanbul, după ce oficialii guvernamentali au spus că Turcia este în etapele preliminare ale unei evaluări în legătură cu o descoperire de gaze naturale. Investitorii caută indicii despre cât de mare este depozitul și cât de ușor ar putea fi exploatat.
„Marjele acestei explorări ar putea fi chiar negative, având în vedere prețurile scăzute ale gazelor naturale. Dar înseamnă un avantaj strategic pentru Turcia”, a declarat pentru Bloomberg Gulmira Rzayeva, de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice. „Țara are contracte de import pe termen lung pe cale să expire și o astfel de descoperire poate să îi întărească poziția în negocieri.”, mai spune aceasta.
Turcia a cumpărat în ultimii ani trei nave de foraj, deoarece și-a extins explorarea energetică în Marea Neagră și din estul Mediteranei. Erdogan este dornic să găsească rezerve de energie considerabile, care să ușureze dependența puternică de importurile din Iran, Irak și Rusia.
Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Berat Albayrak, a spus despre anunțult pe care urmează să îl facă Erdogan ca marcând „o schimbare de axe” pentru Turcia.
Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat luna trecută că nava de foraj Fatih, deținută de compania petrolieră turcă de stat TPAO, a început explorarea în așa-numita zonă Tuna-1, în largul orașului turcesc Eregli.
Nava a forat până la o adâncime de la 3.500 la 4.000 de metri, a spus el. Cu toate acestea, TPAO nu are experiență în producția de gaze de mare adâncime și ar trebui să convingă o mare companie petrolieră să exploateze zăcământul. Însă, odată cu scăderea prețurilor la petrol și gaze, investiția într-o astfel de descoperire poate fi mai puțin atractivă decât în trecut.
Zona Tuna-1, aflată la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, este aproape de o zonă în care granițele maritime ale Bulgariei și României converg și nu departe de blocul Neptun al României, cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră descoperit în urmă cu opt ani de Petrom și Exxon .
O companie susținută de Grupul Carlyle explorează și România, urmărind să obțină gaz în 2021. Rosneft a explorat în partea rusă a Mării Negre, dar fără rezultate concrete.
Turcia este afectată de disputele teritoriale cu Grecia și Cipru în estul Mediteranei, deoarece caută petrol și gaze în apele contestate. Franța și-a sporit temporar prezența militară pentru a îndepărta explorările turcești, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că UE este preocupată de tensiunile crescute.
Sursa: digi24.ro