Rampa de gunoi orășenească amplasată în apropiere de Bălți continuă să transforme viața locuitorilor din preajmă într-un adevărat coșmar. Aceasta arde neîncetat, eliminând fum toxic greu de suportat. Asta pentru că rampa este plină în proporție de 90 la sută, iar gunoiul a fost depozitat incorect. În consecință, din tonele de deșeuri se formează biogaz care ia foc. Deși compania privată „Salubrity Solutions” responsabilă de gestionarea rampei și-a asumat obligativitatea de a asigura sortarea și prelucrarea gunoiului, până în prezent nu s-a făcut nimic.
Plângerile oamenilor nu se opresc. Șeful adjunct al Agenției Ecologice Bălți, Igor Lazari, spune că pot doar să amendeze întreprinderea.
Întrebat dacă vor întreprinde și alte măsuri pentru a soluționa problema rampei de gunoi, Igor Lazari a răspuns că Agenția Ecologică din Bălți nu se poate implica, în condițiile în care gunoiștea este amplasată pe teritoriul raionului Sângerei.
Am solicitat un comentariu din partea administrației Agenției Ecologice Sângerei. Șeful Anatolie Motruc, ne-a răspuns în scris că Inspecția Ecologică a efectuat un control la poligonul de deșeuri în prima zi a lunii curente, iar în adresa SRL„Salubrity Solutions” a fost intocmit proces-verbal cu aplicarea amenzii în mărime de 9000 lei și un act de control unde sau prescris indicațiile :
De îndeplinit măsuri de protecție a mediului. De prevăzut mijloace financiare pentru reparația și întreținerea într-o stare normală de exploatare a elementelor tehnice de la poligonul (digul bazinului de acumulare, canalele de evacuare a apelor meteorice, sistemei de stingere a focului.). De asigurat colectarea selectivă a deșeurilor.
Reporterul BTV nu a reușit să facă legătura cu administrația întreprinderii „Salubrity Solutions” pentru a afla dacă vor ține cont de aceste indicații. În schimb, secretara a solicitat ca televiziunea să transmită toate întrebările în formă scrisă și a adăugat că răspunsurile vor fi gata în termeni prevăzuți de lege, adică până la 30 de zile.
Poligonul funcționează din anul 1974. În perioada de exploatare aici s-au acumulat peste 3 milioane tone de deșeuri de diferită proviniență.