Experții de mediu din Bălți cer cetățenilor să nu ardă frunzele căzute. Motivul principal ar fi că ne afectează sănătatea.
Emisiile atmosferice, care se formează în timpul incendiilor de toamnă sunt de 350 de ori mai nocive decât fumatul de țigară. Frunzele mirositoare emit monoxid de carbon, care blochează fluxul de oxigen către țesuturile corpului. De asemenea, la ardere, benzopirenul este eliberat, ceea ce poate provoca cancerul la om. Dioxinele, una dintre cele mai toxice substanțe pentru om, intră în aer cu fum. Vadim Matcovschi, specialist șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a menționat că pentru persoanele fizice, amenda pentru încălcarea normelor privind eliminarea gunoiului este de 1200 de lei, iar pentru persoanele juridice – 9000 de lei.
«С приходом осени, в очередной раз хотим напомнить населению о том, что сжигание листвы запрещено на законодательном уровне. В результате сгорания листьев и бытовых отходов выделяются опасные вещества, которые наносят серьёзный вред как для здоровья люде, так и для окружающей среды. Лица, которые будут сжигать листья, будут наказаны штрафом в размере 1200 леев, для юридических лиц штраф составит 9000 леев».
Vadim Matcovschi a venit cu un îndem către rezidenții sectorului privat să composteze rezidurile plantelor și să fertilizeze solul cu acestea. Acest lucru nu necesită cunoștințe sau efort special. Doar un rezervor special sau doar o groapă în care poți așeza frunzele și le uda moderat.
«Кроме того, в этом контексте рекомендуем жителям складировать растительный мусор и использовать его в качестве удобрения для своих же растений».
O tonă de gunoi de toamnă în timpul arderii emite până la 30 kg de substanțe chimice dăunătoare. Aceste substanțe nu numai că se răspândesc departe în jurul vântului, dar, de asemenea, pătrund în sol, suprafața și apele subterane, se așează pe obiecte și pielea oamenilor.
Merită de adăugat aici și compuși toxici care cad pe frunzele din gazele de eșapament ale mașinilor. Putem spunem că aproape toate tabelele lui Mendeleev sunt conținute în frunzele orașelor și, prin arderea gunoiului, nu numai că eliberăm aceste elemente, ci contribuim și la formarea a numeroși compuși toxici din ele.