DRUMARII AMENINȚĂ CU ACȚIUNI DE PROTEST

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din Republica Moldova în mod repetat s-a adresat autorităților în legătură cu situația catastrofală în care se găsesc întreprinderile SA „Drumuri” din cadrul ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”, solicitîndu-le achitarea restanțelor la salarii, informează NOI.md.

Într-o scrisoare adresată premierului în exercițiu Gheorghe Brega, semnată de președintele Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, Boris Rojnevschi, se menționează că Fondul rutier, preconizat pentru întreținerea și deservirea rețelelor rutiere, se gestionează cu grave încălcări ale legislației, iar datoriile către ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor” constituie 530 milioane de lei. Volumul lucrărilor executate a fost achitat de către Ministerul Finanțelor doar la nivel de 50%. S-au format datorii considerabile și din partea organelor publice locale, motivate prin lipsa surselor financiare. În rezultatul finanțării insuficiente, întreprinderile SA „Drumuri”, precum și SA „Magistrala” (Bălți), au acumulat restanțe majore la articolul salarizării începînd cu lunile octombrie-noiembrie curent, precum și către furnizori, care sînt dispuși să inițieze procese judiciare, ce pot provoca inclusiv sechestrarea bunurilor materiale.

În scrisoare se subliniază că în prag de sărbători colectivele de muncă rămîn fără salarii, iar conducătorii SA „Drumuri”, cu riscul de a pierde credibilitatea salariaţilor și a furnizorilor, rămîn unu la unu cu structurile de control și fiscale, care sînt indiferente față de datoriile statului către „Drumari”, conștient sau inconștient blocînd conturile și aplicând sancțiuni pentru neachitarea impozitelor. Sumele transferate pentru salarii sînt sustrase, fiind flagrant încălcat art.144 al Codului muncii privind plata primordială a salariilor.

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor din Moldova consideră că este inadmisibil de menținut actuala situație și avertizează Guvernul despre adresările colectivelor de muncă de a-și proteja interesele, inclusiv prin acțiuni active de protest.