Donație de 10.000 teste rapide pentru personalul medical din Republica Moldova

Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău a primit 10.000 de teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2. Acestea vor fi distribuite către instituțiile medicale și au ca scop consolidarea capacităților de diagnostic și depistare a virusului în rândul populației. Testele în valoare de peste 1.400.000 MDL au fost oferite de către compania Sanomix BeeRole GMBH, transmite tv8.md.

Testarea rapidă oferă posibilitatea de obținere a rezultatelor într-un timp scurt și permite în acest fel monitorizarea contacților. Compania a lansat un website unde se pot comanda testele de către cetățeni sau persoane juridice www.testrapid.md

Fondatorul Companiei Sanomix BeeRole GMBH și reprezentantul Beir Engineering, Igor Casapu, a precizat că această donație a fost făcută în contextul în care în Republica Moldova este înregistrat un număr record de cazuri de infectare și decese cauzate de COVID-19, iar spitalele din țară sunt arhipline.

Este în primul rând o acțiune de conștientizare și responsabilizare. Nu trebuie să fim indiferenți, trebuie să acționăm și să fim responsabili atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru. Să nu ne gândim la prezența virusului doar atunci când suntem internați în spital sau apropiații noștri sunt în stare gravă. 

Astfel, ceea ce ne-am propus noi este să facilităm accesul oamenilor la testele rapide antigen la cel mai bun raport calitate -preț de pe piață 140 MDL pentru persoanele fizice și 100 MDL pentru agenții economici.. Testele antigen sunt simple la utilizare, iar rezultatele obții la scurt timp. 

Oamenii trebuie să aibă acces la testele rapide pentru a putea să-și monitorizeze starea de sănătate atunci când merg la birou sau au decis să meargă la părinți, la rude. Este o practică pe larg răspândită în toate țările UE. De asemenea încurajăm agenții economici să-și testeze angajații și să evite formarea unor focare de infecții la locul de muncă.”, a menționat Igor Casapu.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu a salutat inițiativa agentului economic și a menționat că în prezent este o necesitate stringentă pentru personalul medical.

Testele rapide sunt deja recunoscute la nivel internațional ca fiind o metodă eficientă ce oferă viteză, flexibilitate și capacitatea de a răspunde rapid pentru izolarea cazurilor de COVID. Acest lucru este esențial pentru încetinirea răspândirii pandemiei. Este important să ne extindem capacitatea de testare ca să putem menține virusul sub control”, a declarat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu.