DOC// La „RED-Nord” și tichetele de masă s-ar da cu „otkcaturi”

Un agent economic acuză factorii de decizie de la Întreprinderea de Stat S.A „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” (RED-Nord) din Bălți, că ar fi organizat o licitație trucată pentru achiziționarea tichetelor de masă cu un buget de milioane de lei. Administrația RED-Nord ar favoriza un agent economic cu care are interese directe. Unul dintre participanți la licitația respectivă a sesizat și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), dar instituția a restituit contestația fără examinare în fond, scrie nordnews.md.

Este vorba despre o licitație publică repetată organizată de către Întreprinderea de Stat S.A „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” (RED-Nord) în data de 19 martie curent, prin care intenționa să achiziționeze tichete de masă (carduri) pentru angajații companiei. La momentul publicării licitației repetate, compania avea 1627 de angajați, iar valoarea nominală solicitată a unui tichet de masa a fost de 37,23 lei/zi pentru un angajat(!).

Potrivit detaliilor tehnice ale licitației, s-a solicitat ca ofertanții (operatorii) trebuie să prezinte prețul final a unui tichet – valoarea nominală plus cheltuielile aferente fără TVA pentru eliberarea 1 tichet (card) de masă pe suport electronic. Obligatoriu de indicat, în caz că există, cheltuielile lunare pentru întreținerea unui card. Ofertanții trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, lista unităților comerciale/de alimentație publică, din localitățile indicate mai sus, la care pot fi utilizate tichetele de masă”.

Un criteriu important, de care urma să țină cont comisia de evaluarea a participanților la licitația deschisă repetată presupunea că va câștiga agentul economic care va oferi „cel mai mic preț total al tichetului de masă pe suport electronic (card) și cele mai multe unități comerciale de alimentație publică din localitățile respective”.

Astfel, doritori de a participa la licitație au fost SRL „Up Servicii” și SA „Victoriabank”. La data de 20 aprilie curent, compania „Up Servicii” a fost informată de către întreprinderea RED-Nord că, în urma licitației de selectare a furnizorului de tichete de masă, Comisia de achiziție a desemnat învingătoare întreprinderea SA „Victoriabank”, pentru că ar fi avut cea mai avantajoasă ofertă.

Lucrurile nu sunt însă așa cum par. Potrivit reprezentanţilor companieii SRL „Up Servicii”, licitația deschisă repetată privind achiziționarea tichetelor de masă a avut loc cu abateri grave.

„Decizia comisiei de achiziție a SA „RED-Nord” prin care s-a constatat că punctajul maxim a fost acumulat de către compania SA „Victoriabank” nu ne-a fost adusă la cunoștință. La data de 20 aprilie curent, noi am depus o cerere privind eliberarea copiilor din dosarul de desfășurare a procedurii de achiziție publică prin licitația deschisă repetată privind achiziționarea tichetelor de masă, dar fără nici un rezultat”.

Mai mult, președintele Comisiei de achiziție SA „RED-Nord” este Viorel Corbu. Coincidență sau nu, dar Corbu are un contract de împrumut de la compania câștigătoare SA „Victoriabank”.

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2020, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pe data de 30 martie 2021, Viorel Corbu a luat un credit de 150 000 de lei, pe care trebuie să-l restituie până în 2023, cu o rată a dobânzii de 11%.

Declarația de avere Viorel Corbu by Nicolai Coşeru on Scribd

În acest sens, compania „Up Servicii” consideră că s-ar fi creat o situație de conflict de interese între membrul comisiei de achiziție și unul din ofertanți, ulterior devenit câștigător.

Potrivit Regulamentului privind procedurile de achiziție a bunurilor, lucrărilor și serviciilor utilizate în activitatea reglementată de întreprinderea „RED-Nord”, pe parcursul desfășurării procedurii de atribuire: „comisia de achiziție are obligația de a evita situațiile de natură să determine apariția unui conflict de interese și/sau manifestarea concurenței neloiale”.

Potrivit aceluiași Regulament, fiecare membru al comisiei de achiziție este „obligat ca, în ultimii trei ani nu să nu fi activat sau colaborat cu unul dintre ofertanți. […] În cazul în care unul din membrii comisiei de achiziție constată că se află în una sau mai multe dintre situațiile specificate în Declarația de confidențialitate și imparțialitate, acesta informează Președintele Comisiei de achiziții sau conducătorul Întreprinderii și nu participă sau este înlocuit cu o altă persoană pe toată perioada de desfășurare a procesului de achiziție în care participă operatorul economic respectiv. În caz contrar, se consideră că procedura de achiziție se desfășoară cu încălcarea prevederilor prezentului Regulament”.

Astfel, reieșind din prevederile de mai sus, rezultă că Viorel Corbu, președintele comisiei de achiziții SA „RED-Nord” s-ar fi aflat în raporturi contractuale cu „Victoriabank”, fapt ce creează suspiciuni la corectitudinea și imparțialitatea acestuia la desemnarea ofertantului câștigător în cadrul licitație repetate deschise pentru achiziționarea tichetelor de masă.

Totodată, pentru a-și motiva alegerea în favoarea companiei SA „Victoriabank”, Comisia de Achiziție a întreprinderii  „RED-Nord” a invocat că „Victoriabank are mai multe unități comerciale contractante în satele și stațiile PECO din localitățile de activitate a SA „RED-Nord”, fapt ce confirmă că rețeaua de unități comerciale este mai extinsă”.

Important de menționat că, angajații de la RED-Nord au optat pentru marketurile alimentare și nicidecum pentru stațiile PECO, odată ce gama de produse ce pot fi procurată cu tichetele de masă de la unitățile comerciale este unul mult mai mare.

Considerând că le-au fost încălcate drepturile, compania „Up Servicii” SRL au contestat decizia întreprinderii RED-Nord la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.

Aceștia au cerut anularea deciziei prin care comisia de achiziție a SA „RED-Nord” a desemnat învingătoare întreprinderea SA „Victoriabank”, ca cea mai avantajoasă ofertă, dar și obligarea companiei „RED-Nord” de a reevalua oferta „Up Servicii” primită în cadrul procedurii de achiziție publică.

Potrivit deciziei din 30 aprilie curent, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor nu este competentă să soluționeze contestația și a decis că „contestația depusă de către „Up Servicii” SRL, pe marginea rezultatului desfășurării procedurii de achiziție COD: 39/13/20, privind achiziționarea tichetelor de masă, inițiată de către SA „RED-Nord: se restituie fără examinare în fond.

Decizia ANSC by Nicolai Coşeru on Scribd

La rândul său, Viorel Corbu a declarat pentru NordNews, că procedura de achiziție s-ar fi stopat din cauza contestației depusă de unul dintre agenții economici.

„S-a stopat toată chestia dată deoarece a fost o contestare de la „Up Servicii” SRL. Pregătim acum răspuns și după vom merge mai departe. Așteptăm și răspunsul de la Autoritatea Națională de Integritate. În cazul în care ANI recunoaște că există conflict de interese, ceea ce eu consider că e absurd, hotărârea Comisiei de Achiziție va fi anulată. Va fi o altă hotărâre, o altă ședință la care Viorel Corbu nu va participa. […]Nu numai eu am credit la această bancă. Sunt și alte persoane care fac parte din comisia dată și au și ei credite la banca respectivă. Dacă ANI spune că e conflict de interese, că luare de credit este o colaborare cu ofertantul în cauză, atunci directorul general al Întreprinderii va numi o altă Comisie de Achiziție, iar din cauză că suntem mai mulți (care au credite la Victoriabank – notă red.), comisia nu va avea cvorum să voteze subiectul dat. Așteptăm răspunsul Autorității Naționale de Integritate”.

Foto: nordnews.md.

DOC// La „RED-Nord” și tichetele de masă s-ar da cu „otkcaturi”