Directorul școlii de judo din subordinea Guvernului, implicat în trafic internațional de droguri, trimis la Penitenciarul 13

Dorin Gîncu, directorul Școlii Sportive Specializată de Judo „Oleg Cretul”, de la Manej Sport Arena, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, suspectat că ar fi unul dintre liderii unui grup criminal specializat în trafic internațional de droguri, a fost plasat în Penitenciarul-13. Asta după ce magistratul Constantin Damaschin, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a trimis pe Gîncu, dar și pe un alt lider al grupării, Dumitru Țarălungă, în arest la domiciliu, iar pe alți trei membri în arest la penitenciar.

Solicitat telefonic, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, a declarat pentru Deschide.MD că magistrații de la Curtea de Apel au examinat joi, 18 februarie, demersul procurorilor PCCOCS în privința unuia din cei 2 organizatori de trafic internațional de droguri, care anterior au fost plasați în arest la domiciliu, deși procurorii PCCOCS solicitaseră arest preventiv pentru toți cei 5 membri ai grupului criminal organizat, transmite deschide.md.

„Ulterior ședinței Curții de Apel, demersul procurorilor a fost satisfăcut în privința unuia din cei 2 organizatori, astfel încât i-a fost aplicat arestul preventiv, în scopul asigurării desfășurării obiective și eficiente a investigațiilor. În ceea ce privește cel de-al 2-lea organizator al grupului criminal plasat în arest la domiciliu. Ședința Curții urmează să se desfășoare marți, ora 13.00-14.00. În această ședință, procurorii PCCOCS vor reitera solicitarea de plasare a învinuitului în arest preventiv. Anterior, această solicitare a fost respinsă de Judecătoria Chișinău, oficiul Ciocana în cazul organizatorilor și admisă în cazul altor 3 membri ai grupului criminal organizat”, a precizat Gaitur.

Amintim că ofițerii de investigați ai INI, de comun cu ofițerii Serviciului Vamal, au documentat mai bine de cinci luni o schemă de trafic de droguri din Spania, prin tranzitarea României și R.Moldova, și care ulterior erau transmise spre comercializare în Federația Rusă.

În data de 6 februarie, ofițerii INI și cei de la Serviciul Vamal, au percheziționat un TIR de marca Mercedes, care a intrat în R.Moldova din România, la volanul căruia se afla Ivan Revenco, unul dintre membrii grupăriii, și care transporta  17 pachete cu circa 10 kilograme de  marijuană hidropon, care pe piața neagră ar fi estimată la circa un milion de lei.

Ulterior, oamenii legii au reținut doi organizatori ai grupării, dar și trei membri. Este vorba despre Dorin Gîncu, Dumitru Țarălungă, Iurie Vescu alias „Brăc”, dar și Igor Patrașcu. Țarălungă, Patrașcu și Veșcu, sunt originari din Soroca, iar ultimul anterior a fost judecat pentru mai multe infracțiuni, dar și anterior a fost implicat în mai multe cazuri de trafic de droguri, peste frontiera de stat, camuflate în rezervorul automobilului.

Membrii grupării se deplasau în Spania cu diferite automobile, dotate cu ascunzișuri special amenajate, de unde procurau drogurile, după care le transportau și depozitau în România. Ulterior, drogurile erau transmise șoferilor de camioane pentru transportarea în Republica Moldova, de unde erau expediate în Federaţia Rusă pentru comercializare.

​Banii proveniţi din „afacere” erau împărţiţi  între membrii grupului, iar o parte erau reinvestiţi din nou în procurarea drogurilor, conform schemei menţionate.

Sursele Deschide.MD susțin că unul dintre lideri este Dorin Gîncu, finul de cununie a autorității criminale Aga, fost lector USEFS și actual directorul Școlii Sportive Specializată de Judo „Oleg Cretul”, de la Manej Sport Arena, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetări. Gîncu ar mai fi fost documentat în anul 2014, într-un caz cu 20 kg de hașiș, introduse prin Aeroportul Internațional Chișinău. Atunci ar fi fost reținut fratele lui Gîncu, însă ar fi scăpat basma curată cu o sumă de 60 de mii de euro.

După cele 72 de ore de la reținere, cele cinci persoane reținute au fost duse în fața judecătorului de instrucție Constantin Damaschin, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a emis mandat de arest la domiciliu pe numele celor doi organizatori ai grupării, inclusiv pe numele lui Gîncu, iar ceilalți trei membri ai grupării au fost trimiși în arest la P-13 pentru 30 de zile.

Magistratul Constantin Damaschin este cel despre care Deschide.MD a scris că a refuzat să elibereze ordonanță de percheziții pe numele celor patru ofițeri de la IP Botanica, implicați în fabricare mai multor dosare cu trafic de droguri.

Directorul școlii de judo din subordinea Guvernuluiimplicat în trafic internațional de droguritrimis la Penitenciarul 13