Din cauza că nu au internet, 5% dintre elevi rămân fără accesul obligatoriu la educație

Pandemia de coronavirus a luat prin surprindere și sistemul de învățământ. Potrivit unui sondaj, mulți tineri nu pot participa la lecțiile online din lipsa internetului sau a tehnicii necesare. De aceea Asociația părinților Solidari a inițiat o petiție online în care cere guvernului și ministerului educației să asigure procesul de învățare la distanță pentru toți elevii. Ministrul educației vine cu o reacție.  

În urma suspendării procesului educațional, din cauza pericolului de răspândire a infecției COVID-19, majoritatea elevilor au trecut la sistemul online de instruire. Potrivit unui sondaj, efectuat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova la sfârșitul lunii martie 2020, la care au participat 5247 de tineri din toate regiunile țării, 45% din cei intervievați au menționat că cunosc elevi care nu au acces la tehnologii informaționale sau internet și nu pot participa la lecțiile online. În acest context Asociația Obștească ,,Părinții Solidari” au lansat petiția online – ASIGURAȚI PROCESUL DE ÎNVĂȚARE LA DISTANȚĂ PENTRU TOȚI ELEVII!

Potrivit reprezentanților asociației, copiii care nu au avut acces la lecțiile online vor avea dificultăți atunci când vor reveni în clase, iar reușita lor ar putea fi afectată.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al republicii Moldova a venit cu o reacție la petiția lansată de Asociația Părinților Solidari privind asigurarea procesului de învățare la distanță pentru toți elevii.

,, În prezent, acțiunile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării sunt concentrate asupra asigurării desfășurării procesului educațional la distanță și anume: asigurării cu echipamente și conexiune la internet a profesorilor și elevilor care nu dețin tehnică de calcul; formării cadrelor didactice privind utilizarea resurselor digitale, monitorizării desfășurării procesului educațional la distanță; elaborării resurselor video de pregătire a elevilor pentru susținerea examenelor naționale de absolvire; organizării de asistențe psihologice copiilor/elevilor, părinților și cadrelor didactice pe perioada suspendării procesului educațional.”- se arată în comunicat.

Ministrul Educației, Igor Șarov a menționat că cadrele didactice și elevii au primit suport din partea mai multor companii și fundații naționale, cât și internaționale. Potrivit datelor prezentate de minister 4,4 % din elevi nu dispun de tehnică pentru desfășurarea lecțiilor online. Totuși aceștia nu rămân în afara procesului educațional, asigură ministrul.

Pentru a semna petiția accesați următorul link:

https://www.petitieonline.com/asigurai_procesul_de_invare_la_distan_pentru_toi_elevii?fbclid=IwAR3mcGVkNyJ7WBbKnbHS9wnblZAFfGxBZ6Odw7-HfwYZHs3zi0J-IZobq48

educațiaeleviinternetMinisterul Educației Culturii și Cercetăriipetiția