Despre scenariul tragediei din Alpi și noile reguli pentru străinii din Marea Britanie

RAPORT FINAL ÎN CAZUL TRAGEDIEI GERMANWINGS

Experţii aviaţiei civile franceze au recomandat efectuarea de controale medicale şi teste psihologice mai riguroase asupra piloţilor de linie, într-un raport făcut public duminică, la capătul anchetei privind catastrofa aviatică din martie 2015 din Alpii francezi, când un aparat al Germanwings s-a prăbuşit, provocând moartea a 150 de persoane, relatează AFP.

Raportul Biroului de anchete şi analize (BEA), prezentat într-o conferinţă de presă la Le Bourget, lângă Paris, confirmă definitiv că prăbuşirea aparatului a fost provocată deliberat de copilotul german Andreas Lubitz, care suferea de probleme psihice. Experţii au formulat două recomandări. Prima dintre acestea este ca medicii să aibă dreptul să transmită informaţii privind starea de sănătate a piloţilor, pentru a putea “apăra siguranţa publică”. Cea de a doua recomandare este ca piloţii să facă analize regulate, pentru identificarea problemelor psihice.

Un medic a recomandat ca Andreas Lubitz, copilotul cursei Germanwings prăbuşite în Alpii francezi în martie 2015, să fie internat într-un spital de psihiatrie, cu numai două săptămâni înainte de tragedie, au anunţat duminică anchetatorii francezi în raportul final privind masacrul, relatează Daily Mirror.

La 24 martie 2015, Lubitz l-a încuiat pe comandatul zborului Germanwings de la Barcelona la Dusseldorf în afara cabinei. Zece minute mai târziu, avionul Airbus A320 a lovit un versant muntos. Toţi cei 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului au murit. Căpitanul Patrick Sondenheime a folosit un levier şi un container cu oxygen pentru a încerca să spargă uşa cabinei. Mai multe lovituri puternice au fost înregistrate de cutiile negre.

De asemenea, Sondenheime a sunat de mai multe ori în cabină, pe interfon, dar Lubitz nu i-a răspuns. Ancheta a arătat că Lubitz suferea de depresie şi fusese consultat de zeci de medici în anii dinainte de tragedie.

În baza legilor germane, însă, niciunul dintre doctori nu a avut dreptul să alerteze compania aeriană în legătură cu starea copilotului, astfel că i s-a permis să zboare în continuare. O parte dintre rudele victimelor intenţionează să dea în judecată şcoala de aviaţie de la Phoenix, Arizona, unde a studiat Lubitz şi care ar fi trebuit să identifice şi să semnaleze problemele sale psihologice.

Copilotul şi-a întrerupt antrenamentul de acolo pentru o perioadă de timp, din cauza problemelor psihice (…). Nu ar fi trebui să i se permită să îşi reia antrenamentul”, a explicat avocatul care va reprezenta familiile, Christof Wellen.

Compania-mamă a Germanwings, Lufthansa, a plătit 50.000 de euro despăgubiri pentru fiecare victimă. De asemenea, a mai oferit 25.000 de euro fiecărei familii şi încă 10.000 de euro fiecărei rude de gradul întâi a celor aflaţi la bord, adică părinţi, copii şi soţi sau soţii.

adevarul.ro

MAREA BRITANIE SCHIMBĂ REGULILE

Marea Britanie schimbă regulile în privinţa străinilor care vor să se stabilească în Regat.

De luna viitoare, imigranţii din afara Uniunii Europene vor primi permise permanente de şedere numai dacă au venituri de cel puţin 35.000 de lire pe an, adică peste 2.900 de lire pe lună. Excepţie fac deocamdată asistentele medicale, cei cu locuri de muncă ce necesită studii de doctorat şi cei care locuiesc deja în regat de 10 ani. Vor fi însă afectaţi profesorii, jurnaliştii şi unii dintre cei care lucrează în IT.

Indienii, pakistanezii şi filipinezii sunt cei mai numeroşi străini din Marea Britanie, dar afectaţi de măsură vor fi inclusiv americanii, canadienii şi australienii.

digi24.ro

ATAC CU O MAȘINĂ CAPCANĂ LA ANKARA

Atacurile, ca cel cu mașină capcană comis la Ankara, nu vor slăbi determinarea Turciei de a lupta împotriva terorismului și ea nu va renunța niciodată la dreptul de a se apăra, a declarat duminică președintele Tayyip Erdogan, informează Reuters.

Într-un comunicat difuzat la câteva ore după explozia unei mașini capcană ce a ucis 34 de persoane în capitală, Erdogan a spus că organizațiile teroriste vizează civilii după ce ele au pierdut lupta împotriva forțelor de securitate.

Acesta a adăugat că Turcia a devenit o țintă din cauza instabilității regionale în ultimii ani.
Explozia produsă duminică în centrul capitalei turce a ucis 34 de persoane și a rănit mai mult de 125.

agerpres.ro

ATAC ARMAT ÎNTR-UN HOTEL DE LUX

Cel puţin 16 oameni, printre care şi patru europeni, au murit în Coasta de Fildeş, după ce persoane înarmate au atacat un hotel din staţiunea Grand B assam.

Preşedintele ţării a anunţat că teroriştii au ucis 14 civili şi doi militari. Potrivit TF1, mai mulţi bărbaţi cu feţele acoperite, care vizau occidentali, au început să tragă asupra turiştilor aflaţi pe plajă. În imaginile surprinse din balconul hotelului se vede cum oamenii aleargă disperaţi să se pună la adăpost.Presa locală scrie că hotelul atacat este frecventat de cetăţeni străini care au afaceri sau lucrează în Coasta de Fildeş.

Atentatul a fost revendicat de gruparea teroristă Al-Qaida.

digi24.ro

FOSTA REȘEDINȚĂ A FAMILIEI CEAUȘESCU A FOST DESCHISĂ PUBLICULUI

Fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu, aflată acum în administrarea RAAPPS, a fost deschisă sâmbătă oficial publicului, intrând astfel în circuitul muzeal al Bucureştiului.

Vicepremierul Vasile Dîncu şi mai mulţi miniştri din Cabinetul Cioloş au ţinut o conferinţă de presă pentru a marca deschiderea oficială.

Palatul Primăverii este deschis publicului, după 26 de ani de la căderea comunismului în România. Tot după 26 de ani, la reşedinţa foştilor dictatori a venit şi Cristian Gheorghiu, care lucra aici înainte de ’89. Ultima dată când a văzut reşedinţa a fost în 22 decembrie 1989, când oamenii au luat cu asalt „palatul Ceauşeştilor” pentru a vedea dacă au robinete de aur sau nu.

Fostul angajat al familiei spune că Palatul nu s-a schimbat în ultimii 26 de ani, însă „nu e întreţinut”. De asemenea, în ceea ce priveşte arhitectura şi decoraţiunile, deciziile au fost luate de arhitecţi, singura „pretenţie” a familiei Ceauşescu fiind ca pe terase, mozaicul să fie cu motive olteneşti.

Pentru turişti, turul în imobil începe din vestibul, unde este o garderobă pentru vizitatori. De acolo se pot cumpăra bilete de intrare cu 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru elevi studenţi şi pensionari. Veteranii de război şi eroii revoluţiei pot intra gratuit.

mediafax.ro