Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute.
Rusia a elaborat un plan pentru a împiedica cetăţenii ruşi să fie recrutaţi de organizaţii teroriste precum grupul fundamentalist Stat Islamic, informează site-ul postului Euronews.
Proiectul, intitulat „Rezistenţă faţă de Recrutările făcute de Stat Islamic”, oferă recomandări pentru evitarea situaţiilor în care tinerii ajung membri ai organizaţiilor teroriste.
„Am observat că există mulţi tineri trecuţi la islam recent. În principal, foşti atei. Tinerii se simt dezamăgiţi, încep să creadă într-un fel de romantism decepţionant, conform căruia ar exista un război între bine şi rău. De fapt, realitatea este că aveam de-a face cu o adevărată afacere„, a declarat Yelena Sutormina, unul dintre autorii pliantului cu recomandări.
Islamiştii apelează foarte mult la mediile online de socializare şi la alte metode moderne pentru atragerea tinerilor.
Numeroşi tineri din Caucazul rus au devenit recent membri ai grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu, în principal al reţelei Stat Islamic.
mediafax.ro
Unul din opt copii s-a născut în zone de conflict în acest an. Numărul copiilor din această categorie a crescut astfel cu peste 125.000 față de anul anterior, până la 16,6 milioane, a anunțat miercuri Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), relatează Reuters și Agerpres.
Războaiele interne au expus populația civilă unor riscuri imense în țări ca Siria, Republica Centrafricană sau Sudanul de Sud, conform agenției specializate a ONU.
Copiii născuți în zone de conflict pot avea o evoluție emoțională și cognitivă problematică, iar probabilitatea ca ei să moară înainte de a împlini vârsta de 5 ani este mai mare decât în cazul copiilor născuți în alte părți, adaugă UNICEF.
De asemenea, ei pot suferi traume dacă sunt rezultatul unor violuri comise în conflicte, susține Debra DeLaet, profesor de științe politice la Universitatea Drake din Des Moines (statul american Iowa). „Există cazuri de astfel de femei care au încercat să-și ucidă copilul la naștere”, explică experta americană.
Estimarea UNICEF pentru anul viitor este o creștere până la 16,7 milioane a numărului de copii născuți în zone de conflict, la nivel mondial.
digi24.ro
Aproximativ 800 – 1.000 de imigranţi extracomunitari au încercat să intre cu forţa, joi după-amiază, în Eurotunelul care traversează Canalul Mânecii, dinspre partea franceză, blocând zona câteva ore, informează site-ul cotidianului Le Figaro.
„S-a înregistrat o prezenţă de 800 – 1.000 de imigranţi la intrarea în Eurotunel„, a transmis Prefectura regiunii Pas-de-Calais.
„Este vorba de un număr-record de imigranţi pentru o singură zi. Numeroşi imigranţi au încercat să încetinească traficul camioanelor spre platformele de îmbarcare în trenuri„, a explicat un oficial din cadrul poliţiei franceze.
Sute de agenţi ai serviciilor de securitate au fost mobilizaţi pentru dispersarea imigranţilor extracomunitari.
mediafax.ro
De-a lungul timpului, vapoare, ambarcațiuni ușoare și chiar avioane au dispărut fără urmă în Oceanul Atlantic, într-o zonă cuprinsă între Insulele Bermude, Porto Rico și Fort Lauderdale cunoscută drept Triunghiul Bermudelor.
O echipă de oameni de știință din Rusia susține că a descifrat misterul acestor dispariții, care ar fi provocate de același fenomen geofizic care se află la originea giganticelor cratere apărute brusc în Siberia în perioada verii, scrie portalul Huffington Post.
Experții sunt de părere că, la fel ca în cazul fenomenelor de tip „pingo” sau hidrolacolit din Siberia, în subsolul marin din Triunghiul Bermudelor există mari pungi de gaz metan care la un moment dat se sparg violent, iar gazele degajate urcă spre suprafața oceanului și produc pierderea flotabilității ambarcațiunilor aflate în trecere prin zona respectivă. De asemenea, când ajung în atmosferă, aceste gaze pot produce pierderea portanței aeronavelor care zboară pe acolo.
Fenomenul „Triunghiul Bermudelor este un efect al reacțiilor hidraților de gaze naturale” (așa cum este hidratul de metan), susține omul de știință rus Igor Ielțov pentru publicația The Siberian Times.
„(Hidrații de gaze) încep să se descompună activ, gheața metanică trecând în formă gazoasă. Această reacție se produce rapid, ca o avalanșă sau ca o reacție nucleară, eliberând volume uriașe de gaz. Astfel, apa oceanului ajunge să pară că fierbe, iar vapoarele se scufundă pentru că-și pierd flotabilitatea. Același fenomen duce și la suprasaturarea anumitor porțiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulențe atmosferice și prăbușirea aparatelor de zbor„, a explicat el.
Hidrații de gaze naturale sunt amestecuri înghețate de apă și gaz, în special de metan (hidratul de metan). Astfel de amestecuri se găsesc în permafrostul din anumite regiuni siberiene, precum și în subsolul unor zone ale oceanului. În perioada recentă trei cratere gigantice, rezultate în urma unor fenomene de tip „pingo”, au apărut în peninsulele siberiene Iamal și Taimir, în urma degajări explozive ale unor astfel de acumulări de gaze.
Vladimir Potapov, coleg cu Ielțov, a afirmat, la rândul său, că „principalul element al teoriei noastre pentru explicarea craterului din Iamal este eliberarea gazelor din astfel de hidrați„.
„Am descoperit că astfel de hidrați de gaze există atât în stratul de profunzime, care în cazul peninsulei (Iamal) se află la câteva sute de metri adâncime, cât și în straturile superficiale ale solului„, a adăugat el.
În cursul verii, acești hidrați se topesc, iar gazele răbufnesc exploziv din subsol, la fel ca dopul unei sticle de șampanie, formând cratere.
agerpres.ro
Parlamentul European supune votului un set de reguli pentru autorizarea exportului de arme de către ţările Uniunii.
Potrivit Rador, iniţiativa a fost adoptată de Comisia pentru Afaceri Externe şi defineşte 8 criterii pentru exportul de arme convenţionale pe care statele membre ale Uniunii Europene trebuie să le aplice.
Într-o sinteză a actului normativ, publicată de Parlamentul European, eurodeputaţii îşi manifesta îgrijorarea cu privire la răspândirea conflictelor armate, inclusiv în Ucraina, Siria, Irak, Libia şi Yemen, iar evenimentele din ultimii doi ani au arătat că armele produse în Europa ajung uneori în mâinile teroriştilor, regimurilor represive, ce au o politică externă agresivă.
Deputaţii deplâng faptul că aproximativ o jumătate de milion de oameni mor în fiecare an din cauza conflictelor armate şi consideră că este necesar să fie adoptat un sistem eficient de control al exporturilor de arme. Autorii propunerii legilsative reinterează că unele state membre trec cu vederea o prevedere potrivit căreia interesele economice, comerciale şi industriale nu trebuie să afecteze aplicarea criteriilor pentru exportul de arme.
allmoldova.com