«Deschide-ți poarta!»: la Bălți au ven it colindătorii din Botoșani și mai multe regiuni ale țării

«Primiți coluindătorii?». Cine nu cunoaște aceste cuvinte rostite de băieți și fete, care așteaptă cu nerăbdare un răspuns și o recompensă binemeritată.

Colective de creație din Botoșani și  mai multe regiuni ale Moldovei  s-au adunat la Bălți pentru a participa la festivalul colindelor. Farmecul cântecului s-a produs în incinta  liceului Teoretic “Mihai Eminescu”.

Obiceiul moldo-român al colindatului de iarnă, apropo, este inclus în lista patrimoniului intangibil UNESCO.

La festival au răsunat cântecele sărbătorilor de iarnă și colinde, care  au instaurat  atmosfera unei sărbători luminoase de iarnă.

Din cele mai vechi timpuri, se obișnuiește  să primești  colindătorii cu mare bucurie și să oferi cu generozitate dulciuri, să-i  inviți la masa de revelion. Sărbătoarea s-a dovedit a fi veselă și gustoasă.

Colindele de Crăciun reprezintă  povești de Crăciun care vestesc nașterea Mântuitorul. În colinzi, gospodarilor  li se  ureză  bucurie, bunătate și sănătate, precum și o recoltă bogată.

În urmă cu câțiva ani, Chișinăul și Bucureștiul au expediat o cerere comună pentru a include o ceremonia de colindare în lista patrimoniului UNESCO.

S-a invocat, că colindul  se regăsește în România și Moldova, precum și niște  regiuni din alte țări,  este de origine latină, menționând importanța păstrării muzicii populare, coregrafiei, artei literare și tradițiilor orale.

Cuvântul „colind” în limba română sună ca „calenda” – în latină, ceea ce semnifică ”zile sfinte”.

«Deschide-ți poarta!»: la Bălți au ven it colindătorii din Botoșani și mai multe regiuni ale țării