Cine spune adevărul? Președintele Curții Constituționale (CC) și șeful statului au oferit informații diferite despre conversația telefonică pe care au avut-o în seara zilei de 9 aprilie, după ce Curtea a suspendat acțiunea legii pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea.
Mai exact, atunci când a anunțat despre discuția telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Țurcan, Igor Dodon a vorbit despre modul în care au votat magistrații Curții.
La 14 aprilie, Vladimir Țurcan a negat că în cadrul discuției a fost abordat acest subiect.
Igor Dodon: Am discutat cu președintele CC. Înțeleg că patru membri au votat pentru suspendarea legii, iar domnul Țurcan a votat împotrivă
„L-am sunat ieri pe domnul Țurcan, președintele Curții Constituționale, să înțeleg ce s-a întâmplat. Înțeleg că patru membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. El a venit cu argumentele că această lege trebuie să rămână în vigoare”, a declarat la 10 aprilie Igor Dodon, cu referire la discuția telefonică avută cu președintele CC.
Vladimir Țurcan: Discuții referitor la cine și cum a votat nu au avut loc
Astăzi, la patru zile distanță, după ce subiectul a stârnit controverse, președintele Curții Constituționale a făcut declarații într-un briefing de presă.
Vladimir Țurcan a afirmat că nu au existat discuții referitor la „cine și cum a votat”.
„Am fost contactat de domnul președinte Dodon, care m-a întrebat care e esența juridică, dar cel mai important, care sunt consecințele juridice ale deciziei. Evident că în condițiile extrem de grave și complicate a stării excepționale în țară, am perceput acest apel telefonic ca o necesitate din partea președintelui de a fi informat din prima sursă. Am explicat că până la examinarea fondului acestei sesizări, legea va fi suspendată și nu poate fi aplicată. Am spus că examinarea tuturor sesizărilor din agenda Curții pe același obiect cum este controlul constituționalității a unro prevederi din Legea nr. 56 este programată pentru data de 13 aprilie, la ora 12. Alte discuții referitor la cine și cum a votat, de ce etc. nu au avut loc. Aceste discuții era și absolut inutile, deoarece decizia era deja adoptată. Domnul președinte mi-a mulțumit pentur informație și a spus că va medita, împreună cu Guvernul, asupra acțiunilor ulteriorare”, a spus președintele CC, cu privire la discuția telefonică avută cu șeful statului.
De vreme ce Vladimir Țurcan a negat că a vorbit cu Igor Dodon despre cine și cum a votat, iar șeful statului s-a referit anume la acest aspect atunci când a anunțat că a vorbit la telefon cu președintele Curții Constituționale, apare întrebarea: cine minte și cine spune adevărul?
Reacția opoziției
Cu referire la discuția telefonică pe care a avut-o cu șeful statului, deputatul Sergiu Litvinenco a expediat președintelui Parlamentului un demers pentru a fi sesizată Curtea Constituțională (CC) în vederea pornirii urmăririi disciplinare în raport cu președintele CC.
Totodată, ex-ministra Justiției din Guvernul Sandu, Olesea Stamate, a declarat că Vladimir Țurcan trebuie să-și dea demisia, iar Procuratura să investigheze acțiunile lui Igor Dodon.
În același timp, grupul parlamentar Pro Moldova a cerut Procuraturii Generale tragerea la răspunderea contravențională a președintelui R. Moldova pentru „imixtiunea în activitatea Curții Constituționale, utilizând din nou drept pretext, pentru abuzuri și încălcări, starea de urgență din țară”. „Sesizarea către Procuratură a fost făcută după declarațiile Președintelui Igor Dodon, care recunoaște public că a cerut explicații Președintelui Curții Constituționale, iar acesta i-ar fi raportat cine și cum a votat pentru suspendarea acțiunii legii nr.56 pe care Guvernul și-a asumat răspunderea”, se arată într-un comunicat Pro Moldova.
Reacția Președinției
Instituția prezidențială a emis un comunicat de presă luni seara, în care acuză politicienii de propagandă.
„Scopul discuției l-a constituit informarea președintelui din prima sursă despre esența și consecințele juridice ale deciziei adoptate, în special pe dimensiunea perspectivei asigurării sociale a sute de mii de concetățeni aflați în dificultate. Dialogul purtat cu președintele Înaltei Curți nu a vizat în niciun fel secretul deliberării. Or, legea prevede expres că decizia de suspendare a actului contestat se adoptă cu votul majorității simple. Deci, în lipsa acestor voturi era imposibilă adoptarea deciziei în cauză”, susține Președinția.
„Dialogul interinstituțional al Președintelui Republicii Moldova se circumscrie în exercițiul separării și colaborării puterilor, dar în special, demonstrează responsabilitatea preşedintelui în faţa naţiunii”, se mai arată în comunicat.
Fost membru al PSRM
Înainte de a ajunge judecător la Curtea Constituțională, apoi președinte al acesteia, Vladimir Țurcan a fost deputat și unul dintre fruntașii Partidului Socialiștilor, liderul neformal al căruia este Igor Dodon.
Sursa: cotidianul.md