DE SĂRĂCIE, BĂLȚENII ÎȘI DUC LA LOMBARD CHIAR ȘI VERIGHETELE

Constrânși de nevoile cotidiene, bălțenii tot mai des își vând bijuteriile la casele de amanet. Brățări, inele, ceasuri, medalioane, sunt obiectele cu care clienții se despărțesc cel mai des, pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna.

Siliţi de sărăcie, mulţi dintre clienţii lombardelor uită şi de jurământul dat în biserică şi îşi amanetează verighetele.
Reprezentanții unor case de amanet, spun că unii dintre clienții care şi-au gajat bijuteriile nu s-au mai întors să le răscumpere, fie pentru că au plecat din țară, fie că iar au rămas fără bani. Ceva mai nou, unii aduc la lombard chiar și diamante.

Faptul că bussinesul este unul rentabil, poate fi demonstrat și de numărul mare a caselor de amanent, care apar ca ciupercile după ploaie. Doar în centrul orașului, echipa de filmare BTV a numărat circa 20 de unități, câteva dintre ele deschise recent.

Expertul economic, Carolina Tcaci crede că fenomenul ea amploare ca urmare a crizei financiare care a cuprins Moldova.

Întrebați la cameră dacă și-au vândut vreodată bijuteriile, bălțenii spun „nu” în unison, deși recunosc că în situații de criză, lombardul este o soluție mai simplă de a obține bani, în comparație cu creditele bancare.

Cel mai scump aur este cel cu marca de certificare 850, care costă peste 500 de lei pentru gram. Ceva mai ieftin valorează aurul marcat cu 750, prețul căruia variază de la  450 la 490 de lei, în funcție de ofertele casei de amanet. Cel mai ieftin este aurul cu marca 575, apreciat la lombard cu până la 430 de lei pentru un gram.  

Dar, nu ne oprim aici, există și lombarduri specializate în electronice și chiar automobile. La moment însă, bijuteriile pe patru roți pot fi gajate doar la casele de amanet din Chișinău.