De ce se îmbolnăvesc persoanele vaccinate și din ce motiv nu mai trebuie să ne concentrăm pe obținerea unei imunități colective

Assel Musabekova de la Medsupportkz explica din ce cauză se îmbolnăvesc persoanele vaccinate și de ce varianta Delta provoacă mai multă îngrijorare decât tulpina Iota, relatează zdg.md.

De ce se infectează cei care s-au vaccinat

Din păcate, în Kazahstan această problemă are trei fețe. În primul rând, există persoane care sunt într-adevăr vaccinate și există „vaccinați” cu pașapoarte false. Adică, inițial este necesar să se stabilească dacă persoana este cu adevărat vaccinată sau dacă are un pașaport fals și a fost internată în spital, dar continuă să insiste că este vaccinată. În al doilea rând, trebuie să vedem ce fel de vaccin a fost folosit, deoarece eficacitatea vaccinurilor diferă. Vaccinurile inactivate, cum ar fi Sinovak, Sinopharm și Kazvak demonstrează mai puțină eficacitate decât vaccinurile cu vector viral (AstraZeneca, Sputnik V) și decât vaccinurile pe bază de ARN (Pfizer și Moderna). Avem două faze ale imunității, două tipuri de memorie imună, acestea sunt imunitatea celulelor T și anticorpii, și dacă știm mai multe despre anticorpi și înțelegem că vaccinurile tradiționale (inactivate) duc la formarea de anticorpi, atunci despre imunitatea celulelor T știm că vaccinurile cu „virion întreg” practic nu duc la dezvoltarea imunității celulelor T. În timp ce vaccinurile cu vector viral și pe bază de ARN par să se manifeste la fel ca o infecție: ele intră în interiorul celulei și formează proteine spike: astfel, aceasta duce la apariția imunității celulelor T. Vaccinurile inactivate nu pătrund în celulă, ele sunt imediat recunoscute de sistemul imunitar, sunt fragmentate și se formează anticorpi la ele. De fapt, din această cauză spunem că la o infecție cu coronavirus este atât de important răspunsul anticorpilor, cât și imunitatea celulelor T. Eficacitatea vaccinurilor cu „virion întreg” împotriva infecțiilor este, în general, mai mică acum, fiind de aproximativ 50-60%. Dar chiar și această protecție este un rezultat excelent, iar în 90% din cazuri este suficient pentru a proteja persoanele împotriva consecințelor grave ale infecției. În al treilea rând, virusul se schimbă și el. Varianta Delta se răspândește de o mie de ori mai repede, încărcătura virală crește și virusul devine foarte contagios. La momentul actual, nivelul de reproducere de bază este de 8, adică o persoană infectată poate infecta 8 persoane, iar aceasta este cu mult mai repede decât în cazul virusului cu care ne-am confruntat la începutul pandemiei.

Varianta Delta începe să-și manifeste efectele unei „evadări imune”, adică se adaptează în cazul unor persoane cu imunitate, care au fost bolnave sau sunt vaccinate. În consecință, eficacitatea împotriva infecției scade. Dacă mai devreme spuneam, de exemplu, că Sputnik V a avut o eficiență de 92%, adică fiecare a 12-a persoană vaccinată s-ar putea infecta, atunci acum vedem că eficiența scade.

Potrivit agențiilor britanice de sănătate publică, aproximativ una din trei persoane vaccinate poate fi infectată și chiar este vorba de vaccinurile ARN și cu vector viral. Principalul lucru este că trebuie să înțelegem că există eficacitate împotriva infecției și eficacitate împotriva consecințelor grave — spitalizare și moarte. Ca protecție împotriva consecințelor grave ale infecției cu coronavirus, toate vaccinurile funcționează destul de bine. Merită adăugat că vorbesc despre acele vaccinuri pentru care există studii publicate. Știm că nu avem încă date privind eficacitatea vaccinului Kazvak. Există deja o publicație despre prima și a doua fază, dar avem nevoie de date despre a treia fază, deoarece eficacitatea nu este măsurată în prima și a doua fază. Deci, atunci când vorbim despre eficacitatea vaccinului, principalul lucru este să determinăm dacă o persoană a fost vaccinată, al doilea este să vedem cu ce fel de vaccin a fost imunizată, iar al treilea lucru este să ținem cont de faptul că acum circulă varianta Delta. Aceasta domină în întreaga lume datorită caracterului său contagios și întrece absolut toate tulpinile, inclusiv Alpha, Epsilon și Iota, care îi sperie pe toți, pentru că duce la o mortalitate super-sporită – de fapt, nu, în cazul acesteia contagiozitatea este mai importantă decât mortalitatea.

Totodată, nu uitați că o persoană vaccinată se poate infecta înainte de a fi vaccinată. De exemplu, luăm un caz real: o femeie cu factori de risc, cu diabet, a fost vaccinată, iar trei zile mai târziu a fost internată la unitatea de terapie intensivă cu COVID și a murit. Și aici, desigur, poate exista neîncredere față de vaccinare, dar ea a fost infectată înainte de a primi vaccinul. O persoană recent vaccinată se poate îmbolnăvi, deoarece nu a format încă anticorpi. Știm că suntem protejați maxim în două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze. Se recomandă minimizarea contactelor în timpul vaccinării de urgență. Adică, cu o săptămână înainte de vaccinarea planificată, în special pentru prima doză și trei săptămâni după aceea, limitați contactele cât mai mult posibil, distanțați-vă astfel încât să nu existe această situație stupidă, când sunteți vaccinat și vă îmbolnăviți după prima doză.

Da, persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi, da, persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi cu simptome ale coronavirusului, dar când vorbim despre diferențe, atunci trebuie să înțelegem că cel mai adesea COVID-ul trece cu ușurință la persoanele vaccinate: stare asemănătoare gripei, slăbiciune, febră care durează până la 3 săptămâni. Starea severă și moderată este atunci când există probleme de respirație și lipsă de oxigen.

Reiese că Delta este capabilă să ocolească imunitatea celulelor T?

Deocamdată nu putem afirma acest lucru. Avem un anumit set de anticorpi, unii anticorpi au încetat să funcționeze împotriva variantei Delta și da, putem spune că virusul „fuge” de anticorpi. În ceea ce privește studiile privind imunitatea celulelor T, au existat rezultate conform cărora aceasta este la același nivel, astfel încât vaccinurile cu vector viral și ARN sunt mult mai eficiente împotriva variantei Delta decât cele convenționale, tradiționale. Acest lucru se datorează acestei componente a imunității celulelor T. Deci, acum toată speranța este la ea. În ceea ce privește anticorpii, știm că două doze funcționează împotriva Delta, care se înmulțește super-rapid în interiorul corpului, iar un impuls de anticorpi este foarte important pentru dumneavoastră. Un impuls este un salt al anticorpilor. Pentru a forma o imunitate bună, sunt necesare două etape: cunoașterea agentului patogen și o memorie imună. La 2-3 săptămâni după prima doză de vaccin apar primii anticorpi, apoi se atinge o stabilitate, iar după o săptămână sau două după a doua doză există un salt (impuls) de anticorpi. De asemenea, saltul se produce dacă ați fost bolnav și apoi ați primit cel puțin o doză de vaccin.

Dacă vaccinurile tradiționale inactivate nu funcționează bine, nu ar trebui abandonate în favoarea vaccinurilor ARN, cu vector viral?

Aceasta este, desigur, o întrebare bună, dar ține mai mult de domeniul social și economic, deoarece se referă la inegalitatea vaccinurilor. Știm că în Indonezia majoritatea oamenilor au fost vaccinați cu vaccinuri chinezești cu „virion întreg”, iar acolo valul Delta a fost foarte dur. Acesta a fost primul apel de alarmă la nivel epidemiologic global: s-a văzut eficacitatea în cazul unui număr atât de mare de persoane și, din păcate, vaccinurile cu „virion întreg” nu au făcut față. Acum nu putem anula sau schimba campania globală de vaccinare, deoarece nu vor exista suficiente vaccinuri ARN și cu vector viral pentru toți. Și în acest caz Kazahstanul este norocos, pentru că avem acces la vaccinuri cu vector viral. În plus, avem practic acces la vaccinuri de la diferiți producători și de diferite tipuri, iar acesta este un lux. În acest sens, trebuie să mulțumim cu adevărat statului, dar, din păcate, acest lucru nu a funcționat în comunicarea cu oamenii. Nu există acest mesaj că avem norocul să avem acces la vaccinuri bune încă din februarie.

Nu va fi posibilă revizuirea procesului de vaccinare acum, deoarece nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea, iar când vorbim despre viitor, de exemplu, despre vaccinurile pentru copii sau despre vaccinurile pentru bolile împotriva cărora nu au fost încă create măsuri de prevenire, multe se pot schimba, desigur. De exemplu, în prezent Pfizer investește o mulțime de bani în vaccinurile ARN împotriva diferiților agenți infecțioși, cum ar fi malaria, borelioza. Moderna a anunțat recent începerea studiilor privind un vaccin ARN împotriva HIV. Vor fi utilizate această experiență și tehnologiile care au apărut în timpul pandemiei.

Din punctul de vedere al vaccinologiei ca atare, cred că vom trece în continuare de la microbiologie – de la creșterea virusului pe celule, de la aceste tehnologii complicate care necesită condiții ridicate de biosecuritate – la biologia moleculară, genetică, atunci când folosim doar informații genetice sub formă de ARN sau vector viral. Avem vaccinuri vii pentru rujeolă, rubeolă, oreion, BCG și, de fapt, aceste tehnologii genetice ne permit să combinăm siguranța vaccinurilor inactivate și eficacitatea vaccinurilor vii, iar acest lucru este o mare performanță.

Foto: zdg.md.

De ce se îmbolnăvesc persoanele vaccinate și din ce motiv nu mai trebuie să ne concentrăm pe obținerea unei imunități colective