Mai exact, Eșanu susține că deși toate probele privind schema blanchetelor actelor de identitate au fost remise Procuraturii Anticorupție, investigațiile în cadrul acestui dosar, bat pasul pe loc. Astfel, deși schema frauduloasă din cadrul instituției a fost făcută publică încă din vara trecută, situația a rămas parțial neschimbată. Potrivit lui Eșanu, aceasta constă în faptul că la perfectarea fiecărui pașaport, cetățeanul este impus să achite o taxă suplimentară, de tip „royalty” de peste 13 euro, scrie agora.md.
În perioada fostelor administrații ale ASP, banii erau transferați unei companii din străinătate care se ocupa de „tipărirea actelor”.
„La perfectarea fiecărui pașaport s-a perceput o taxă suplimentară de 13,5 – 14 euro, care figura în altă parte. 40% din costul unui pașaport pleca în altă parte. Astăzi acest dosar se află la Procuratura Anticorupție. Însă pe acest dosar nu văd nici o mișcare. Mă deranjează această pauză de la Procuratură, pentru că deocamdată doar noi avem convingerea că asta e o fraudă, ce trebuie demonstrată până la proba contrarie. Deocamdată, ASP e în situația să achite acești bani”, a declarat directorul ASP, Mircea Eșanu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus” de la TV8.
În acest mod, atât timp cât instanța nu anulează acest contract, instituția nu poate reduce prețul pașapoartelor, deși banii nu mai sunt transferați în contul companiei din Bulgaria, aceștia rămânând în bugetul ASP, a explicat Eșanu. Oficialul susține că în ultima perioadă a reușit să acopere toate datoriile pe care instituția le avea către instituțiile creditoare, din economiile respective, suma acestora fiind de 180 de milioane de lei în vara anului trecut.
„Pot să bănuiesc doar că banii din această schemă s-au regăsit, inclusiv în finanțarea partidelor și a campaniilor electorale”, a susținut Eșanu.
Directorul ASP susține că schema respectivă a funcționat din anul 2014, până la deconspirarea acesteia, fiind acumulate peste 40 de milioane de euro, din taxele percepute de cetățenii care și-au perfectat actele. Banii au ajuns pe conturile companiei străine.
Anterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a afirmat că licitația pentru procurarea blanchetelor pentru pașapoarte, anunțată în vară de către Agenția Servicii Publice a fost anulată din cauza încălcărilor la nivel de organizare. Potrivit ei, există suficiente blanchete disponibile „pentru un an înainte”.