Frica de reacții adverse, informațiile negative eronate despre vaccinuri și educația medicală care lasă de dorit, determină mamele să nu aleagă imunizarea bebelușilor. De această părere este șeful Centrului de Sănătate Publică Bălți, Veaceslav Chișlari, care susține că, mulți părinți refuză să-și imunizeze copiiii chiar din primele zile de viață, asta deși vaccinurile ar avea doar beneficii.
Siutația este actuală nu doar pentru municipiul Bălți, ci pentru întreaga țară, numărului de copii vaccinați fiind în descreștere continuă.
Chișlari a mai adăugat că vaccinurile ajută corpul să reziste împotriva bolilor infecțioase. Datorită imunizărilor, în țară a fost eliminată poliomielită, rujeola și rubeola.
În R. Moldova sunt obligatorii 12 vaccinuri, care sunt administrate copiilor din primele zile de viață. Printre acestea sunt cele împotriva hepatitei virale B, tuberculozei, poliomielitei, difteriei și rujeolei.
O problemă pentru părinții care nu și-au vaccinat copiii este că ei nu pot fi primiți nici la grădiniță, nici la școală. La înscriere, părinţii trebuie să prezinte un certificat medical care ar demonstra ca micuțul a fost vaccinat.