Daunele produse copiilor nenăscuţi de poluarea atmosferică

Un nou studiu britanic stabileşte existenţa unei legături între noxele din atmosferă şi naşterea unor copii cu greutate mică, care sunt susceptibili să sufere de afecţiuni pe toată durata vieţii lor, ceea ce provoacă temeri că milioane de copii din lumea întreagă ar putea fi afectaţi.

Poluarea atmosferică creşte semnificativ riscul naşterii unor copii cu greutate mică, ceea ce duce la instalarea unor afecţiuni de care pot suferi toată viaţa, conform unui nou studiu de proporţii, scrie Rador. Cercetările au fost realizate la Londra, dar constatările acestora vizează multe milioane de femei din oraşe mari din lumea întreagă, cu niveluri mult mai grave de poluare, şi reprezintă „ceva ce se apropie de o catastrofă în domeniul sănătăţii publice”, au spus medicii care au luat parte la studiu.
 
La nivel global, două miliarde de copii – adică 90% din numărul total al micuţilor – sunt expuşi la o poluare aeriană peste nivelul prevăzut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un studiu UNICEF publicat tot miercuri constată că 17 milioane de copii suferă din cauza aerului care este de şase ori mai toxic decât prevede OMS.
 
Studiul a analizat toate naşterile de copii vii din Londra, pe o perioadă de patru ani – în total peste 540.000 – şi a stabilit legătura care există între poluarea atmosferică suportată de mamă şi greutatea mică la naştere a copilului, definită ca fiind sub 2,5 kg. Oamenii de ştiinţă au constatat o creştere cu 15% a riscului unei greutăţi mici la naştere pentru fiecare 5 micrograme suplimentare de particule fine poluante per metru cub.