Prunele uscate sunt un produs sănătos. Însă cu condiția că acestea nu sunt tratate cu substanțe nocive pentru a prelungi termenul de valabilitate sau pentru a obține un aspect atractiv. Jurnalistul postului nostru de televiziune a încercat să afle riscurile consumului de fructe uscate și cum să le alegem corect.
Modul natural de a usca prunele, la umbră sau la soare este destul de dificil, acestea riscă să se altereze. Prin urmare, cel mai des frcutele sunt uscate într-un regim accelerat. Spre final, unele loturi capătă gustul benzinei, pe fruct se aștern cancerigenii, iar vitaminele și enzimele din interior dispar. Nu uitați, prunele uscate natural sunt mai uscate și mai dure, în schimb cele mai sănătoase.
De obicei, prunele de înaltă calitate nu au aspectul atractiv. Culoarea este întunecată, sunt încrețite și par prăfuite. Prezența luciului și a unei culori prea aprinse indică că fructele au fost prelucrate, pentru a le oferi un aspect mai frumoas.
Prunele calitative sunt de o culoare albastru închis. Dacă au o nuanță maro, cel mai probabil au fost prelucrate cu apă fierbinte sau apă clocotită pentru a crește rezistența bacteriană. În acest context beneficiile prunelor după un astfel de tratament sunt reduse. Cu toate acestea mulți vânzători spun că nuanța fructelor nu este întotdeauna un semn că prunele sunt de calitate slabă. Totul depinde de soiul fructului- în Moldova, sunt peste 13.
Iar moliciunea fructelor și aroma puternică a fumului sunt un semn că au fost preparate cu încălcarea tehnologiei de uscare și a utilizării conservanților nocivi. Cel mai des se folosește un fum lichid, care oferă fructului un miros plăcut.
Experții spun că acasă puteți face un test și puteți verifica dacă prunele au fost tratate cu substanțe chimice. Așezați prunele uscate într-un recipient cu apă. După o jumătate de oră, produsul natural va deveni alb pe alocuri, dar produsul prelucrat chimic va rămâne neschimbat.