Asociația Națională a Apicultorilor a raportat o creștere a prețurilor la miere, în special pentru cea de salcâm. Potrivit președintelui asociației, Ion Maxim, principalul motiv al majorării este deficitul de miere din cauza condițiilor meteorologice. Reporterii BTV au încercat să afle care este situația la piețile din Bălți.
În unele regiuni ale țării apicultorii nu au reșit să extragă toată cantitatea de miere. De vină ar fi condițiile meteorologice nevaforabile. Drept urmare, prețul produsului, de exemplu, pe piețele din Chișinău, este cu o jumătate sau de două ori mai mare, decât a fost anul trecut. La Bălți costul unui kilogram de miere este încă la nivelul prețurilor din 2018. Apicultorii susțin că încă nu intenționează să majoreze prețurile.
Apicultorii susțin că există vânzători necinstiți care îți pot oferi un produs fără gust și fără beneficii. Din acest motiv vin cu sfaturi, cum să distingem mierea reală de cea artificială.
De asemenea apicultorii spun că vânzătorii de miere ar trebui să aibă certificate care să confirme calitatea acesteia. Iar cumpărătorul are dreptul să le vadă.
Este important să știți că mierea este lichidă pe parcursul unei luni după recoltarea acesteia. Extrasul mierii de albine durează până la sfârșitul lunii septembrie. Până la sfârșitul lunii octombrie, toată mierea colectată începe să se cristalizeze și să se îngroașe, cu excepția mierii de salcâm și de varză. Prin urmare, dacă în timpul iernii vi se oferă miere lichidă pe piață, cel mai probabil aceasta a fost topită sau diluată cu sirop de glucoză. Amintiți-vă că atunci când mierea este încălzită la 40 de grade și mai sus, își pierde toate proprietățile valoroase și se transformă într-un sirop dulce obișnuit.