Cum Interpol a fost folosit abuziv în scopuri politice

Raportorul Special al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei , privind abuzul sistemului Interpol, Bernd Fabritius, va urmări personal cauza liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Astfel, potrivit lui Fabritius, Moldova ar putea fi una dintre acele țări în care puterea abuzează de posibilitățile Interpolului pentru blocarea politicienilor de opoziție.

Este de precizat faptul că în perioada 6-7 martie Bernard Fabritius  a prezentat la Paris un raport cu privire la faptul că Interpol, este folosită abuziv în unele țări de pe continentul European pentru persecutarea unor voci din opoziţie.

Potrivit raportului, numărul alertelor Interpol a crescut între anii 2005-2015 de la 2.343 de alerte la 11.492 de alerte în fiecare an, iar în anul 2016 au fost în total 12.787 de alerte. Prin aceste alerte, denumite „notificări roşii”, emise de Interpol, se solicită localizarea şi arestarea persoanelor căutate de o autoritate judiciară sau de un tribunal internaţional în vederea extrădării lor.

O altă problemă semnalată în raport este că oamenii aflați pe „lista persoanelor urmărite” nu pot contesta urmările acesteia în faţa niciunei instanţe naţionale sau internaţionale. Uneori, oamenii sunt arestaţi şi extrădaţi în ţările în care aceştia nu au parte de un proces corect, sau sunt ameninţaţi cu acţiuni de tortură, fără ca ei să ştie că fac obiectul unei investigaţii INTERPOL  de tip “red notice”.

Este o problemă gravă pentru că avem state care abuzează de sistemul Interpol care emite Notificări Roșii, doar pentru a suprima  pe liderii opoziției și apărătorii drepturilor omului. Trebuie să creștem încrederea în sistemul Interpol și trebuie să blocăm această utilizare incorectă.

De exemplu: Azer Samadov a părăsit Azerbaidjanul din cauza fricii de a fi persecutat politic, după ce a susținut un candidat care se opunea președintelui Aliyev în 2003. El a fost arestat pentru prima dată în Georgia, acuzat de „participarea la o tulburare publică” în temeiul articolului 220 din Codul penal al Azerbaidjanului. Mai târziu a fost recunoscut ca refugiat de către ONU și i-a fost  acordat azil politic în Olanda. În 2009, el a fost reținut din nou, pe aeroportul din Amsterdam, din cauza unei alerte de la Interpol emisă de Azerbaidjan.

Notificarea i-a fost înlăturat abia în 2015 când acesta a vut nevoie de un tratament medical în Germania.

Baran Kimyongür, activist belgian-turc, s-a ales cu un Cartonaș Roșu din partea Interpol, în urma unor replici dure dintre  între Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European și Ministerul de Externe din Turcia

Ulterior, autoritățile turcești au transmis prin intermediul Interpol un mandat de arestare susținând că această acțiune i-ar fi evidențiat apartenența la o „organizație teroristă”. Ca urmare, Kimyongür a fost arestat de trei ori .

INTERPOL – este cea mai mare organizație internațională de poliție, având 190 de țări membre, fiecare reprezentată de câte un Birou Național Central.