Cum încearcă o țară est-europeană să-și aducă acasă tinerii plecați în străinătate

Noua lege care urmează să intre în vigoare în Polonia în cursul acestei săptămâni va scuti de impozitul pe venit în jur de două milioane de tineri angajaţi, relatează CNN. Legea face parte din încercările guvernului polonez de a stopa migraţia în număr mare a tinerilor care a început mai ales după aderarea ţării la Uniunea Europeană în 2004.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, spune că scutirea de taxe va aduce noi oportunităţi pentru cei tineri, „oportunităţi similare celor din ţările occidentale”.

Polonezii care au mai puţin de 26 de ani şi care câştigă mai puţin de 22,547 de dolari pe an, vor fi scutiţi de la plătirea impozitului pe venit (18%), începând cu 1 august. Bonificaţia este una generoasă, având în vedere că salariul mediu în Polonia este de aproximativ 15,700 dolari pe an.

Guvernul de la Varşovia spune că în jur de 2 milioane de persoane vor fi eligibile pentru scutirea de taxe.

Polonia şi alte 7 ţări din Europa Centrală şi de Est au aderat la Uniunea Europeană în 2004, urmate de România şi Bulgaria în 2007. La acel moment, cetăţenii lor au primit dreptul de a munci în interioriul blocului economic european fără a avea nevoie de un permis de muncă sau de viză.

La momentul susţinerii legii în Parlament, Morawiecki a argumentat că 1,7 milioane de cetăţeni polonezi au părăsit Polonia în ultimii 15 ani. „E ca şi cum întreaga populaţie a Varşoviei ar fi părăsit ţara. Este o pierde imensă”, a spus prim-ministrul polonez.

Această stare de fapt trebuie să se termine, tinerii trebuie să rămână în Polonia”, a mai adăugat el.

Exodul a avut un impact negativ şi asupra economiei. „În ultimii trei sau patru ani am observat un deficit major de forţă de muncă şi ne-am dat seama că e nevoie să-i aducem pe acei oameni care au plecat înapoi”, a declarat Barbara Jancewicz, care conduce Departamentul pentru Economie şi Migraţie al Centrului pentru Cercetarea Migraţiei din Varşovia.

Kinga Kitowska este una dintre cele care au părăsit ţara. Tânăra de 22 de ani a plecat în Londra la studii şi a rămas acolo după ce s-a angajat în domeniul finanţelor. Deşi este de acord că oferta guvernului ţării sale este generoasă, spune că nu e suficientă pentru a o convinge să se întoarcă.

Pentru a-i determina pe tineri să rămână în ţară, nu cred că aceasta este cea mai potrivită abordare. E nevoie de alte oportunităţi, de deschiderea de sectoare de muncă şi economice care să fie atrăgătoare pentru tineri”, a declarat Kitowska.

Nici experţii în imigraţie nu sunt convinşi că strategia va funcţiona.

Banii nu sunt singura problemă pentru cei care pleacă. Cercetările făcute asupra valurilor de migraţie din Polonia spre Regatul Unit arată că tinerii pleacă, de foarte multe ori, pentru că simt nevoia să se maturizeze, să plece de lângă familiile lor, să devină ceva mai independenţi”, explică Heather Rolfe, expertă în politici sociale a unui think tank din Londra.

Regatul Unit reprezintă cea mai populară destinaţie a migranţilor polonezi încă din 2004: peste un milion sunt acum rezidenţi în Marea Britanie. În ciuda dezvoltării economice foarte mari înregistrată în Polonia în ultimii ani, salariile încă sunt mult mai mari în Regat, iar scutirea de taxe de 18%, deși este destul de mare, nu este suficientă pentru a acoperi diferența dintre salariile din Polonia și cele din Marea Britanie.

Nici opoziția din Parlamentul de la Varșovia nu vede cu ochi buni noua lege. Unul dintre liderii opoziției spune că în loc să-i ajute pe tineri, noua lege va face în așa fel încât angajatorii vor micșora salariile pentru a le adapta noilor realități.

Sursa www.digi24.ro

Cum încearcă o țară est-europeană să-și aducă acasă tinerii plecați în străinătate