Cu siguranță puțini dintre noi știu că, plimbările cu caii și hipoterapia, pot trata unele afecțiuni ale oamenilor. Persoanele cu boli cardiovasculare, ale aparatului locomotor, paralizia cerebrală, nevrozele, hipertensiunea, autismul și chiar și cei care suferă de boli mintale pot conta pe ajutorul cailor. Anastasia Tuceac, călăreț cu experiență și câștigător a mai multor turnee, ne-a spus că calul înlocuiește perfect un aparat de exerciții fizice, care antrenează un anumit grup de mușchi și calmează sistemul nervos.
Atunci când persoana merge călare pe cal, caută în permanență un punct de echilibru, dezvoltând mușchii, aparatul vestibular și organele senzoriale. Copiii cu deficit de atenție și probleme logoneurologice pot conta, de asemenea, pe ajutorul și sprijinul cailor, a menționat Anastasia.
Călăria oferă multe emoții și senzații noi. În acest caz, acționează toate învelișurile creierului, în special stratul intern. Astfel, se formează noi conexiuni neuronale, în locul celor vechi. Este un proces indispensabil în tratamentul celor, care suferă un accident vascular cerebral, leziuni cerebrale și leziuni ale sistemului nervos. Deși aceste schimbări au loc în interior, pacientul nu le simte. Totuși acesta se bucură de relaxare.
Din cele mai vechi timpuri, calul a fost un prieten de nădejde al omului. Chiar și atunci, oamenii observau efectele pozitive asupra strării de sănătate. În ultimii ani, în întreaga lume au fost create numeroase centre de reabilitare bazate pe hipoterapie.