Rusia pare că atacă pe toate fronturile proiectele României de transport al gazelor, făcând lobby susţinut atât la vecinii unguri, cât şi la moldovenii de peste Prut.
Republica Moldova va iniţia negocieri cu Gazprom pentru livrarea pe următorii 3 ani a gazelor ruseşti, în ciuda faptului că România, prin Transgaz, tocmai a finalizat lucrările la gazoductul care transportă prin Ungheni gaze la Chişinău.
Anunţul a fost făcut recent chiar de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
„SA „Moldovagaz” va iniția reducerea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorul final, din luna septembrie a anului curent. Despre aceasta m-a informat Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”.
„Moldovagaz” va iniția reducerea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorul final, din luna septembrie a anului curent. Am examinat problemele ce țin de aprovizionarea cu gaze și, în general, securitatea energetică a Moldovei.
De asemenea, am discutat despre inițierea negocierilor cu „Gazprom” cu privire la semnarea unui contract de trei ani privind livrarea carburanților în țara noastră. Există premise pentru micșorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatori în trimestrul IV al anului 2020. Totodată, am discutat despre ajustarea programului de investiții și de gazificare a localităților țării în anul 2020.
Este vorba despre necesitatea de a majora cu 34 milioane de lei suma planificată – de la 18 până la 52 milioane de lei. De asemenea, am discutat despre problema datoriilor pentru gazele naturale, inclusiv ale regiunii transnistrene, dar și chestiunile ce țin de implementarea celui de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene”, a anunţat acesta pe site-ul său dodon.md.
Transgaz a finalizat la începutul lunii gazoductul spre Chişinău
Gazoductul Ungheni – Chişinău a fost finalizat la începutul lunii august de către compania din R. Moldova cumpărată în 2018 de Transgaz.
Anunţul a fost făcut pe 8 august de premierul Ludovic Orban, care a afirmat că în acest fel cetăţenii moldoveni vor avea o alternativă la gazele ruseşti. „Investiţia realizată de Transgaz (…) oferă posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova din România existând astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”, a spus Orban.
Conducta a fost construită de Vestmoldtransgaz SRL, companie achiziţionată de Transgaz prin filiala sa Eurotransgaz, în scopul diversificării surselor de aprovizionare. Investiţia a fost de 150 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind suportată din fondurile Transgaz.
Republica Moldova, ţară dependentă 100% de gazul rusesc, avea ca angajament, odată cu aderarea la Comunitatea Energetică în octombrie 2010, diversificarea surselor. Pentru a se putea integra pe piaţa energetică europeană, angajamentul prevedea şi accesul nediscriminatoriu al părţii terţe la reţelele de transport al gazelor naturale.
Prin gazoductul românesc vor putea fi livrate 1,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi. După instalarea staţiei de comprimare şi reglare gaze de la Gherăeşti, din 1 ianuarie 2021 va fi posibilă transportarea în Republica Moldova a unui volum de patru milioane de metri cubi de gaze pe zi, iar din 1 octombrie 2021 – a unui volum de până la şase milioane de metri cubi de gaze pe zi.
Gazul ce urmează a fi livrat prin conducta de transport gaze naturale Iaşi-Ungheni-Chişinău va putea fi comercializat consumatorilor finali inclusiv prin reţelele existente de transport şi distribuţie a gazelor naturale, care sunt gestionate de către SA „Moldovagaz”.
Gazoductul Ungheni-Chişinău a presupus construcţia unei conducte de transport de gaze naturale în lungime de 120 km cu trei staţii de predare a gazelor naturale, una în Ungheni şi două în Chişinău, dar şi dotarea centrului de dispecerat şi dirijare de la Ghidighici.
Reţeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău. Prima etapă, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.
Ruşii controlează şi Moldovagaz
Cel mai mare furnizor de gaze din Republica Moldova este Moldovagaz, care asigură practic aproape integral consumul ţării, inclusiv Transnistria. Firma este însă deţinută în proporţie de 50% de Gazprom, 35% de Guvernul Republicii Moldova, 14% de autorităţile din Transnistria – care ar fi lăsat Gazprom să administreze şi partea lor, după cum susţin surse citate de profit.ro – şi 1% de persoane fizice.
Ungaria subminează din nou România şi BRUA
Ungaria subminează din nou România şi gazoductul BRUA, încălcându-şi promisiunile iniţiale de parteneriat cu ţara noastră. Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria a afirmat că Turkmenistan este un „partener promiţător” pentru exportul de gaze.
„Ungaria este interesată în special de importul de gaze naturale prin coridorul sudic de gaze şi, în acest sens, consideră Turkmenistanul un partener promiţător, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Ungariei pentru agenţia de presă Trend.
Coridorul sudic de gaze este unul dintre proiectele prioritare pentru UE şi prevede transportul a 10 miliarde de metri cubi de gaz azer din regiunea caspică prin Georgia şi Turcia în Europa.
Ceremonia de lansare a primei etape a Coridorului sudic de gaze a avut loc la Baku pe 29 mai 2018. Turkmenistanul fiind printre primele cinci ţări din lume pentru rezervele de gaz, ar putea fi una dintre ţările-cheie care să se alăture Coridorului sudic de gaze.
Recent, delegaţia UE în Turkmenistan a declarat pentru Trend că UE a purtat discuţii atât cu Azerbaidjanul, cât şi cu Turkmenistanul pentru conectarea aprovizionării cu gaze turcomane la SGC.
„Problema energiei a fost accentuată şi în timpul negocierilor lui Péter Szijjártó, care au avut loc la 20 mai 2019 la Ashgabat”, a adăugat ministerul.
Sabotajul a început în urmă cu 2 ani
România a întâmpinat numeroase probleme create de partea ungară (şi nu numai), de la declaraţii oficiale, precum cele ale premierului ungar Viktor Orban din urmă cu doi ani, până la acţiuni făţişe de scoatere a României din proiect.
„Sunt circa şapte ani de când ruşii, bulgarii, sârbii, ungurii şi austriecii au început să implementeze South Stream, botezat la un moment dat «Culoarul Nordic Bulgar, apoi Balcan Stream, iar mai nou TurkStream, totul cu ajutorul unor înalţi oficiali europeni”, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.
Sursele noastre spun, sub protecţia anonimatului, că această „cooperativă de state” a pus la cale investigarea Transgaz de către Comisia Europeană, „ fără nicio fundamentare, fără niciun motiv temeinic de încălcare a legislaţiei europene, ci doar pentru că încurca planurile altor state”.
„A fost cu totul o înscenare macabră declanşată împotriva Transgaz care a avut şi susţinători de la Bucuresti, unii inconştienţi alţii cu slujba. Când România va investi suficient şi în gazele din Marea Neagră, abia atunci va putea juca mai activ pe pieţele din regiune. Deocamdată, România nu mai poate fi ocolită uşor de tranzitul din regiune odată ce BRUA e gata”, au spus sursele citate.
Sursa: adevarul.ro